Epidemiologul Molnar Geza, despre creșterea numărului de infectări zilnice: ”Suntem pe panta descendentă a epidemiei, dar apar focare localizabile. Nu e motiv de panică”

by Cristina Mihaila

Reputatul epidemiolog clujean Molnar Geza crede că numărul mare de infectări zilnice cu noul coronavirus nu ar trebui să alarmeze populația și susține că cifrele se explică prin apariția unor focare unde transmiterea comunitară este mai mare. În plus, acestea se corelează și cu numărul mai mare de teste efectuate.

”Dacă luăm în considerare că majoritatea din cele 450 de cazuri vin de fapt din 3 teritorii unde rata de infecție este mai crescută, în restul teritoriilor creșterile sunt fie neglijabile, de 1,2, 3 cazuri, fie că este vorba de partea de sfârșit epidemic. Teritoriile care dau îngrijorare și necesită intervenție mai energică și condusă profesional sunt: zona Buzău-Vrancea-Galați, teritoriul Prahova-Argeș-Dâmbovița și izolat municipiul București și Brașov. E greu de înțeles de ce sunt atât de multe cazuri în Brașov, restul pot fi explicate. Bucureștiul e aglomerație mare urbană, e circulație inter-județeană și mișcare socială destul de intensă; zona Moldovei se explică atât prin faptul că au intrat într-o creștere epidemică mai târziu cu cel puțin două săptămâni decât restul teritoriului Molodovei (Suceava, Botoșani și Iași)”, a explicat epidemiologul în cadrul emisiunii Servus, Cluj.

Acesta a mai explicat că evoluția epidemiei este una naturală și cel mai simplu mod de a preveni infectarea este să respectăm indicațiile autorităților: masca obligatorie în spații închise, spălatul mâinilor și distanțarea fizică.

”Nu suntem în valul doi, ci în partea descendentă a epidemiei de coronavirus pe teritoriul național și pe această descendență, din păcate, nu numai la noi, ci și în alte țări din Europa, apar creșteri prin focare localizabile atât teritorial, cât și în timp. (…) Este evoluția naturală a unei epidemii de viroze respiratorii nu cu virusul gripal, ci cu Sars2. Nu e motiv de panică, ci doar de supraveghere, de testare și, aș accentua, de comportament personal preventiv”, a spus Molnar Geza.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

vigi lenta 02/07/2020 - 23:34

La unele cazuri creșterile pot fi neglijabile pentru un virus ce ar avea tratament, dar acesta se pare că nu are, iar dacă nu-i îngrijorare, greu de înțeles de ce restul par îngrijorați că o singură persoană poate reinfecta totul cu reluare.

Raspunde

Comenteaza