Emil Boc, despre rapelul cu AstraZeneca: “Eu voi proceda după știință și după carte”. Ce părere are despre obligativitatea vaccinului

by Cezar Leizeriuc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis, vineri dimineața, că va merge să facă rapelul tot cu vaccinul produs de AstraZeneca mai ales după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat recent că riscurile vor fi incluse în prospect ca “reacții adverse extrem de rare”. Edilul a făcut primul vaccin cu lotul suspect de AZ, retras temporar de la utilizare.

“Eu voi proceda după știință și după carte. Așa m-am ghidat toată viața mea, după specialiști, după expertiză. Dacă nu există niciun fel de interdicție națională sau internațională, de la autoritățile române sanitare sau de la Agenția Europeană a Medicamenului (EMA) cu privire la efectuarea în continuare a acestui vaccin, eu mă voi vaccina cu cea de-a doua doză de AstraZeneca. Mai am câteva zile de așteptat. Voi vedea ce se întâmplă în aceste zile cu privire la deciziile naționale și europene, dar dacă nu va exista o interdicție a utilizării acestui vaccin, eu îl voi folosi. Repet, am încredere în specialiștii din România, Uniunea Europeană, Marea Britanie, pentru că până la urmă toată discuția asta este despre credibilitate și despre știință”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.

Boc nu susține obligativitatea vaccinului, însă este de părere că trebuie să fie făcut în primul rând prin convingere, prin conștiință și “salută” decizia Curții Europene a Drepturilor Omului care a decis că statele pot introduce vaccinarea obligatorie fără a afecta drepturile cetățenești.

“M-am bucurat să văd că ieri Curtea Europeană a luat o decizie istorică care va avea multe rezonanțe în planul țărilor din Europa. Este posibil ca statele să introducă vaccinarea obligatorie fără ca prin asta să se afecteze drepturile și libertățile cetățenești. Eu nu susțin că vaccinarea trebuie să fie obligatorie, dar susțin că ea trebuie să fie făcută masiv în manieră voluntară. Adică oamenii să fie convinși și să facă un efort extraordinar să îi convingă pe ceilalți să se vaccineze. Eu așa văd problema. Decizia dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului a deschis o nouă eră în perioada post-pandemie. Cu trei mari probleme s-a confruntat umanitatea: cu foametea, războaiele și pandemiile. (…) Problema cu pandemiile va rămâne mereu prezentă și atunci care va fi soluția? Evident că va fi știința prin vaccin ca să le doborăm, să le ținem sub control”, a explicat Emil Boc.

Conform conferinței de presă de ieri, 8 aprilie, coordonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu a suferit tromboze. Acesta le-a recomandat celor care au făcut prima doză să facă și rapelul tot cu același tip de vaccin, pentru că nu au fost specificate alte reacții adverse.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza