EMA va prezenta verdictul în cazul vaccinului AstraZeneca. Ce se va întâmpla cu românii care s-au vaccinat cu prima doză, dacă serul va fi suspendat?

by admin

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se reunește joi într-o ședință virtuală extraordinară în contextul în care foarte multe state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la persoane vaccinate cu acest ser.

Comitetul de evaluare din cadrul EMA ar urma să prezinte joi concluziile evaluării analizei cu privire la siguranța vaccinului produs de britanici, după ce mai multe state UE au cerut noi explicații. Săptămâna trecută, Agenția transmitea că nu există dovezi care să ateste în vreun fel o legătură între cazurile de cheaguri de sânge dezvoltate de unele persoane și administrarea serului AstraZeneca.

Primele relatări legate de cheagurile de sânge dezvoltate de persoane vaccinate cu AstaZeneca au apărut în Austria și Italia, informațiile determinând mai multe state europene, printre care și Danemarca, Norvegia, Germania, Franța, Spania, Bulgaria și Irlanda să suspende temprorar campania de vaccinare cu serul produs de britanici. Concluziile evaluării se vor baza pe informațiile colectate legate de aceste cazuri, Agenția urmând să facă recomandările necesare privind pașii de urmat.

Ce se întâmplă cu persoanele cărora le-a fost administrată prima doză cu vaccinul AstraZeneca, dacă serul va fi suspendat la nivel european?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță a explicat că există două opțiuni dacă la nivel european se va decide suspendarea acestui vaccin: “Sunt două opțiuni: fie vaccinarea cu Johnson&Johnson care este același tip de vaccin, cu vector viral, fie vaccinarea cu vaccin pe bză de ARN mesager Pfizer sau Moderna. Întrebarea este dacă este suficientă o singură doză sau trebuie făcută o schemă completă în condițiile în care vorbim de Pfizer sau Moderna. Dacă vorbim de Johnson&Johnson este suficientă o doză”, a spus Gheorghiță, conform Aleph News.

În total, 15 ţări europene au suspendat administrarea acestui vaccin în urma manifestării unor efecte adverse, precum dificultăţi de coagulare a sângelui.

În România, a fost retras din uz doar lotul care a prezentat probleme semnalate în Italia, însă campania cu acest vaccin continuă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza