Elevii clujeni, așteptați la o nouă ediție a Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice Tradiționale

by Bianca Baraboi

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează o nouă ediţie a Olimpiadei de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale – faza judeţeană 2024.

Competiția va avea loc sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu ora 9:30, la Liceul Tehnologic Gherla. Fiecare unitate de învățământ preuniversitar este invitată să participe în cadrul Olimpiadei cu un număr de maximum 6 elevi, înscrişi la oricare dintre categoriile atelierelor propuse: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiţionale și păpuși, măşti, ceramică, împletituri, artă decorativă, încondeiat ouă.

Conform regulamentului specific al olimpiadei, activitatea cuprinsă în Calendarul Proiectelor de Educației Extrașcolară, Naționale și Internaționale, CPEENI, 2024, cu finanțare M.E., poz.96, disponibil aici: https://drive.google.com/…/1SDXH5H5Ka-W3PJHh3aj…/view… , elevii se vor prezenta în costum popular, specific zonei etnografice pe care o reprezintă şi vor aduce câteva produse finite, dar şi semifinite, pe care le vor finaliza în contextul etapei județene, în prezența comisiei de jurizare (în cazul icoanelor finite de mari dimensiuni numărul nu va depăși 2/participant). De asemenea, participanții își vor aduce propriile materiale și recuzita de lucru.

Primii trei elevi premiaţi (câştigători ai locurilor I) vor reprezenta judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 17-21 iulie 2024, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Pentru buna desfășurare a acestei ediții, vă rugăm transmiteţi lista cu numele participanţilor, clasa, meşteşugul reprezentat, datele profesorului coordonator (telefon, e-mail), conform anexei http://traditiiclujene.ro/formulare-pentru-inscrierea-la…/ , pe următoarele adrese de e-mail: l.tehnologic.gherla@gmail.com și clubgherla@yahoo.com, până cel târziu vineri, 10 mai 2024.

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” este o întrecere educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti.

sursa: Tradiții clujene

Te-ar putea interesa si

Comenteaza