Educația copiilor: Școala de stat sau școala privată?

by admin

Școala de stat sau școala privată? Aceasta este marea întrebare pe care părinţii şi-o pun atunci când vine momentul să-și înscrie copilul la şcoală. Există avantaje şi dezavantaje în ambele situaţii, însă, pentru multe familii, găsirea mediul școlar drept nu este la fel de ușor ca doar înscrierea la școala publică locală.

Scoala de stat versus scoala privată

Costurile, profesorii, condițiile de studiu și activitățile speciale sunt doar o mică parte din aspectele pe care fiecare părinte ar trebui să le aibă în vedere.

Avantajul principal al școlilor de stat este gratuitatea învățământului. Chiar și așa, costurile nu sunt de neglijat, dacă luăm în calcul banii pe care părinții îi plătesc pentru uniformă, rechizite, materiale didactice, excursii, cadouri pentru profesori, contribuții la fondul clasei și al școlii sau achiziționarea de mobilier și alte echipamente electronice care nu pot fi suportate din bugetul instituției de stat. În plus, ar putea fi nevoie de înscrierea copilului la un after-school, ceea ce implică o cheltuială lunară suplimentară.

Costurile implicate de învățământul privat sunt mai mari decât în cazul școlilor de stat, fiind vorba de autofinanțare a instituției. Școlile private percep o taxă anuală sau lunară, după caz, în care sunt incluse însă aproximativ toate cheltuielile necesare.

Mărimea unei școli, dar și numărul de elevi dintr-o clasă, sunt foarte importante, deoarece sunt corelate cu capacitatea instituției de a duce la îndeplinire obiectivele propuse. Școlile mari de la stat cu mulți elev, aproximativ 25-30/clasă.

În școlile particulare, clasele sunt formate dintr-un număr de 10-15 elevi care au mai multe șanse la o educație de calitate si la a beneficia de servicii educaționale de top. Copiii sunt mai bine supravegheați și li se acordă o atenție individuală mai mare.

Așa cum omul sfințește locul, și profesorul sfințește școala și clasa la care predă. Școlile de stat au, în general, profesioniști cu experiență și pregătire superioare. Însă aceasta nu este o regulă.

Școlile private au mai multă libertate în recrutarea personalului didactic, ceea ce se poate traduce în angajarea unor profesori mai slab pregătiți, fără ca acest lucru să fie neapărat o regulă.

Totodată, activitățile și programele speciale sunt foarte importante în dezvoltarea unui copil. Aceștia au nevoie să descopere, să fie curioși, să facă proiecte, să genereze idei, să învețe lucruri din plăcere. O școală performantă este cea care oferă copiilor experiențe de învățare diverse și adaptate inteligențelor multiple.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza