Economistul Iosif Pop: „Este vremea relansării investițiilor”

by Oana Spiru

Criza provocată de coronavirus este un șoc major pentru economia europeană și mondială. Anul 2021 este un an important pentru relansarea economiei românești pentru că venim după un an cu două valuri de pandemie.

Economistul Iosif Pop, susține că încet, încet, mergem spre capătul unei perioade critice, care din punct de vedere economic nu a fost atât de grav afectat, cât a fost din punct de vedere al sănătății și stării de spirit a oamenilor.

„Cred eu că oamenii sunt în măsură să depășească faza aceasta pentru că au nevoie de implicare. Dacă stau închiși în case, nu gândesc, nu fac nimic, asta înseamnă că se deformeze și profesional și moral. Investiția sau înmulțirea banilor și a averii reprezintă o preocupare care pentru mulți are sens. Dacă privești strict economic atunci aș spune că în momentul în care un ban care este ținut în așteptare, într-un depozit, este pus în miscare (investit) el dă de lucru, crează slujbe, locuri de muncă. Generează alte locuri de muncă pentru ca atunci când investești, alții trebuie să producă dintr-o materie primă sau dintr-un produs semi-finisat pe ramuri în stânga și în dreapta amplitudinea efectelor este din ce în ce mai mare. Asta face sens și pentru politica de moment a Guvernului, care în loc să aloce bani pentru destinații de natură socială, se duce cu ei spre investiții ca să creeze locuri de muncă. În momentul în care sunt locuri de muncă crește economia, iar în momentul în care crește economia veniturile bugetului se amplifică. În acest fel returul care se poate face pentru ao susținere socială este mult mai consistent”, declară Iosif Pop, pentru Servus, Cuj!

Totodată, economistul explică faptul că este cazul să se dea drumul activităților din industria HoReCa.

„Este firesc să dea drumul și la aceste activități din turism, alimentație. în momentul în care le ții blocate trebuie să le susții din bugetul statului, iar pe de altă parte trebuie să vezi că ți-e afectat bugetul statului pentru că nu ai nici impozite pe muncă, nici pe profit, nu ai nici CAS, deci toate componentele de venit la buget sunt oprite. Dacă le dai drumul ele devin active, contributoare. Este o decizie dificilă pentru că nu știi ce să pui pe primul plan, e ca și când nu ești foarte hotărât la ce să dai prioritate, dar este vremea relansării investițiilor. Guvernul a dat tonul și eu cred că mulți dintre investitorii noștri vor lua exemplu și vor amplifica această atitudine de creștere economică”, mai explică economistul.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza