Echipamente ”cu porția” la Spitalul Județean de Urgență. Managerul Petru Șușca: ”Sunt ferm convins că se și sustrag materiale”

by Cristina Mihaila

După ce mai bine de o treime din materialele de protecție utilizate, în mod normal, într-un an, s-au epuizat într-o singură săptămână, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj a decis să ia măsuri. Astfel, echipamentele vor fi distribuite zilnic, dimineața, în funcție de necesități.

,Am demarat încă din luna ianuarie chiziția de consumabile, materiale sanitare, dezinfectanți și medicamente de aproape 8 milioane de lei. Am încercat să facem o rezervă pe aproximativ 4 luni. Noi în prezent avem măști pe stoc, avem mănuși pe stoc. Dar am dat dispoziție, începând de mâine, ca șefii de secție și asistentele șefe să aloce dimineața echipamente de protecție pentru ziua respectivă.  Mai exact, în cifre, anul trecut în tot anul s-au consumat 128 de mii de măști chirurgicale pentru un an întreg, iar în perioada 9 Martie-16 Martie 2020 s-au consumat 44,050 de măști. În condițiile în care, cu siguranță, numărul pacienților a scăzut comparativ cu cel de anul trecut. Exemplu în UPU, comparativ cu anul trecut când au fost 150 de cazuri , numărul cazurilor în ziua respectivă a scăzut la 92, dar consumul a crescut de trei ori”, a declarat managerul Petru Șușca.

Acesta spune că o explicație ar fi și faptul că, în încercarea de a se proteja cât mai mult, unii au și sustras materiale de protecție în această perioadă.

,,Sunt două explicații: lumea încearcă să se protejeze cât mai bine și probabil că se consumă mai multe echipamente de protecție și doi, nu vă ascund faptul că sunt ferm convins că se și sustrag materiale. Asta este și nu aș avea nimic împotrivă ca angajații să-și ducă o cutie de mănuși și câteva măști acasă, dar nu așa. Am și transmis un mesaj prin asistentele șefe că totuși îndemn lumea la prudență, pentru că va veni momentul și ziua în care vom avea mare nevoie de echipament de protecție și, din păcate, în România nu se prea produc aceste echipamente. După cum vedem o mare parte din țările din Europa au blocat exporturile de echipamente de protecție”, a afirmat Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj.

Pe lângă achiziția de materiale de protecția, Spitalul Județean a demarat și achiziția de ventilatoare, monitoare pentru funcții vitale și paturi, dar în situația actuală, acestea nu vor sosi decât peste mai bine de o lună.

,,În afara fondurilor alocate pentru echipamente de protecție, la nivelul spitalului județean am mai demarat comenzi săptămâna trecută care au strict legătură cu coronavirus de: 30 de ventilatoare, 30 de paturi de terapie intensivă, 30 de monitoare de funcții vitale și 122 de paturi la nivel de spital. Toate acestea vor fi folosite dacă o să fie nevoie la spitalul județean sau prin transfer le putem da oricărui alt spital . Dar din păcate aceste echipamente vor sosi numai la sfârșitul lunii aprilie”, a declarat Șușca.

Dana Hangan

Te-ar putea interesa si

Comenteaza