Durerea de spate, o afecțiune care apare tot mai des în rândul românilor. Ce ne recomandă specialiștii?

by Oana Spiru

Pandemia a i-a făcut pe mulți s[ lucreze de acasă și astfel să își schimbe total stilul de viață. Pe lângă statul mult pe scaun, oamenii renunță la mișcare, neglijează chiar și mesele, fapt care duce la toate aceste probleme. Față de anul 2020, numărul pacienților care acuza dureri musculare de spate a crescut cu 20%.

Clinicile de kinetoterapie sunt asaltate de numărul crescut de pacienți care vin cu dureri de spate. O veste totuși buna este că oamenii devin conștienți și vin la cabinete pentru a preveni afecțiuni mai grave și nu mai ajung în sălile de operație.

Daca vrei să comparăm 2020 cu 2021, da, este o creștere. Ceea ce am observat foarte mult e că pacientul nu vine 100% cu afecțiuni, ci vin mai mult cu dureri musculare care sunt datorate statului la calculator, muncii de acasă, sedentarismului, mâncatului efectiv haotic”, explică Loredana Tudor, managerul unei clinici de kinetoterapie din Cluj-Napoca.

Factorii care afectează viața pacienților sunt mai multi și nu sunt legați neapărat de faptul că nu fac mișcare.

„În principal pacienții se prezintă la noi în clinică cu dureri în zona cervicală și în zona lombară a spatelui. Cauza principală este stilul de viață sedentar, o alimentație dezorganizată și lipsa mișcării. De asemenea, partea de hidratare este neglijată de către pacienți”, povestește terapeutul Iulian Mătea.

Pe lângă tratamentele din cabinetele de kinetoterapie exista multe alte metode prin care ne putem ocupa de durerile musculare. Clasele de aerial yoga concepute special pentru durerile musculare și de coloana, sunt la mare căutare acum.

„Hamacul te eliberează de tensiuni, îți alungește coloana vertebrala, îți întărește musculatura, mușchii paravertebrali, față și spate, întărind și abdomenul și coloana vertebrală. Prin pozițiile inversate pe care le facem și le propunem la clasa alungim spațiile dintre vertebre, chiar daca sunt probleme destul de serioase de sănătate”, spune instructorul aerial yoga, Minodora Timiș.


Specialiștii spun că prevenția este întotdeauna cea mai bună, iar atunci când simțim primele simptome este bine să îi consultăm imediat.

foto: doc.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza