Doliu în Mitropolia Clujului. A murit Preasfințitul părinte Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

by Cezar Leizeriuc

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Vasile Someșeanul a murit vineri, 8 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Moartea sa a lăsat doliu în Mitropolia Clujului, dar și în Biserica Ortodoxă Română. 

“Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morți,  să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa!”, a transmis Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Slujba Prohodului se va oficia în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:                                                                                                                                                                 

– 9:00  Sfânta Liturghie arhierească

– 12:00 slujba Prohodului propriu-zisă, oficiate de către un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

– Înhumarea în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane

Episcopul Vasile Someșeanul a avut probleme cu sănătatea în trecut. În anul 2014, părintele a leșinat în timp ce participa la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. Vasile Someșanul a suferit un atac cerebral.

A văzut lumina zilei la 30 decembrie 1948, în orașul Cluj-Napoca, din părinții Constantin și Rozalia Flueras, muncitori, familie ce își avea „radacini adanci” în satul Mănăștur (azi cartierul clujean cu același nume – Mănăștur). A urmat școala generală în Mănăștur (1955-1962), Școala profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 Februarie”, lucrând în producție ca strungar în metale vreme de șapte ani (1965-1972). În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obținut și bacalaureatul.

Între anii 1968-1970 si-a satisfacut stagiul militar.Indemnul de a se apropia mai mult de Biserica lui Hristos l-a simtit in toamna anului 1968, in urma vizitarii manastirilor de pe valea Oltului, fiind indrumat apoi in viata duhovniceasca de catre vrednicul preot paroh din Manastur, Prot. Romul Popa.

Anul 1972 a fost unul crucial pentru viata sa de mai tarziu: manat de un „glas” launtric, in urma examenului de admitere, s-a inscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde in 1976 a obtinut si licenta in Teologie, cu lucrarea: Probleme sociale in scrierile Parintilor Capadochieni, la catedra de Bizantinologie, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama parohiei Tureni, protopopiatul Turda, jud. Cluj, de catre Prea Sfintitul Parinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramuresanul. La scurta vreme a fost detasat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din cartierul Grigorescu, Municipiul Cluj-Napoca. Dupa alte cateva luni (in august 1977) a fost numit preot slujitor la parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” cartierul Manastur, din Municipiul Cluj-Napoca.

Credincioșii din parohiile in care a slujit l-au cunoscut ca un preot de vocatie, bland, intelept, modest, de o bunatate pilduitoare, coleg de nadejde pentru confratii preoti, echilibrat, mult milostiv si iertator, duhovnic ales, cu o viata morala exemplara. Aceste calitati l-au facut sa fie remarcat in randul preotimii clujene si sa fie solicitat, adeseori, in probleme duhovnicesti, pentru elevii seminaristi din Cluj-Napoca. Pentru activitate misionar-pastorala deosebita Arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distinctia bisericeasca de „iconom” (in anul 1987).

În anul universitar 1990-1991 a fost si duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxa), fiind un preot model pentru studentii teologi. La 25 martie 1995 (de Buna Vestire) a fost tuns in monahism la manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul” din Alba-Iulia, avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Sfintitul Parinte Episcop Andrei din acelasi oras.

Ca monah a „indeplinit ascultarea de staret”, la Manastirea Nicula, din 1 octombrie 1991 – februarie 1994. S-a impus in fata obstii manastiresti prin bunatate, intelepciune, rabdare si exemplu personal.

În februarie 1994, Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca si exarh al manastirilor din Eparhia Vadului, Feleacului si Clujului; a fost hirotesit apoi si in rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Inalt Prea Sfintitului Parinte Arhiepiscop Bartolomeu, din vara anului 1998, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului si hirotonit intru arhiereu, la 15 august 1998, la Manastirea Nicula, de catre Prea Fericitul Parinte Patriah Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Bartolomeu, Prea Sfintitul Parinte Episcop Andrei al Alba-Iuliei, Prea Sfintitul Parinte Irineu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.

A publicat articole religioase in „Renasterea” Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza