Despre lipsa artiștilor și a publicului din sălile de spectacol. Artistul Gabriel Bebeșelea: „Pentru prima dată agendele noastre care sunt făcute cu foarte mult timp înainte au fost radical șterse”

by Oana Spiru

Luna decembrie aduce melancolie în sufletele artiștilor. Deși majoritatea categorilor sociale au fost afectate, muzica și artele au fost foarte adânc lovite de această închidere generată de situația sanitară actuală. Pentru artiștii care sunt obișnuiți să fie pe șcenă în această perioadă, sărbătorile sunt foarte asemănătoare cu restul zilelor: „Nu mai e o diferență din acest punct de vedere. Mă aștept ca și aceste sărbători de Crăciun să fie identice cu cele Pascale”

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii și dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca a vorbit pentru Servus Cluj cât de necesară este pentru artiști revenirea la o oarecare normalitate.

„Din păcate, cultura este primul loc în care lucrurile încep să se taie și să fie închise. Acest lucru a generat o premieră absolută fiindcă pentru prima dată în istorie s-au închis sălile de concert, nici măcar în timpul celor două Războaie Mondiale nu s-au închis sălile și publicul a continuat să fie în sală. Ideea a fost de atunci că acest tip de artă e un pansament sufletesc pentru ororile produse de război. Sălile de concerte au fost închise pentru prima dată în istorie, este un lucru de care ne-am lovit pentru prima dată. Cel mai mult, pentru noi, muzicienii, a fost lovitura lipsei de perspectivă. Pentru prima dată agendele noastre care sunt făcute cu foarte mult timp înainte au fost radical șterse. Acest lucru a generat mai multe complicații. Pe lângă faptul că nu poți să îți desfășori activitatea există și o lipsă financiară. Nu suntem singurii în această situație, doar că foarte multe ramuri pot să își reia activitatea pe când artele rămân în continuare închise publicului larg și nu știm când o să existe o prognoză prin care noi o să putem să revenim la o oarecare normalitate”, declară pentru Servus Cluj, dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.


Adapatrea la situația actuale nu a fost tocmai ușoară pentru artiștii români. Conform dirijoruluiGabriel Bebeșelea, cel mai mult în această perioadă le-a lipsit public fără de care muzica nu poate să existe. Conform acestuia, în prima partea a pandemiei au realizat concerte online, în a doua perioadă au încercat să facă concerte în aer liber, iar acum se luptă pentru a realiza concerte în care orchestra se află pe șcenă și publicul acasă.

„În primă instanță când lucrurile erau oarecum noi am încercat să realizăm cât mai multe proiecte online prin care fiecare muzician, cu lucruri tehnice foarte complexe, încerca să se înregistreze de acasă și să îi punem împreună. Acest lucru nu suplinește deloc interacțiunea de care noi avem nevoie pentru a ne desfășura arta și în continuare ne-a lipsit publicul. Publicul nu e doar cel care ne oferă energie în timpul concertelor, el face parte din procesul sonor. „Lupta” actuală este de a reveni în sălile de concert în siguranță. Atât pentru muzicieni cât și pentru pubic”, mai spune artistul Gabriel Bebeșelea.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza