Deschideți spitalele! Tratați bolnavii!

by admin

Mi-e teamă că nebunia bate pandemia! Din cauza infectărilor cu noul virus, infectări reale dealtfel, spitalele care nu tratează această afecțiune au fost închise. Din păcate, nici până la această dată, majoritatea lor nu a fost redată circuitului normal al evaluării și tratării pacienților. Deși numărul bolnavilor de Covid-19 scade de la zi la zi. Este incredibil! Suntem cea mai bolnavă țară din Europa potrivit statisticilor oficiale, cu oameni care suferă de afecțiuni serioase, și ținem spitalele cu lacătul pe ele!

Acest text mi-a fost inspirat de mărturia cutremurătoare a unui prieten care are în casă un bolnav cronic. “Trăim o agonie zilnică. M-am transformat în infirmier de săptămâni bune. Stau și tratez persoana de lângă mine sunând medicii pe whatsapp cu rugămintea de a identifica tratament printr-o metodă virtuală de evaluare. Sau cercetând autodidact pe site-uri diverse care ar putea fi leacul miraculos. E bolnav cronic și nu poate apela urgențele iar durerile sunt de nepovestit. Doar la medicul de familie sunăm, el prescrie rețete din imaginație. Pentru că de spital nu te poți apropia, nu te primește nimeni. E poate și teama medicilor de infecție. A noastră a trecut. E prea grea boala. Nopțile par zile iar zilele se succed în inerția suferinței.”

Nu am știut ce să îi răspund acestei persoane. Îi redau mesajul aici. Nu pot să îmi imaginez prin ce dureri trec unii oameni. Noi transformăm săli de sport în spitale expoziție, facem așa zise spitale campanie, dar nu tratăm bolnavii cronici. Ca să nu mai subliniez cazul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj, unde o unitate întreagă care numără opt etaje este închisă complet ca să trateze patru bolnavi infectați. Pe restul îi condamnăm la suferință, poate la moarte. În numele combaterii răspândirii unui virus. Până la un punct, este legitim. Dar când majoritatea pacienților infectați, și proporția e una mare, sunt fără simptome, de ce nu deschideți spitalele? Ce faceți cu bolnavii de cancer, în grija cui îi lăsați pe bolnavii cardiovasculari, cum îi tratați pe cei cu afecțiuni neurologice?

Mă adresez celor doi șefi ai României de azi, lui Klaus Iohannis și lui Raed Arafat: nu vă doare deloc durerea lor? 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza