Cum să profitați la maximum de un SSD

by Oana Spiru

Dotarea unui calculator sau laptop cu o unitate SSD este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a îi crește performanța. O unitate SSD va accelera tot ce necesită acces la disc – de la timpii de pornire până la deschiderea cataloagelor Lightroom – dar fără întreținere adecvată, SSD-ul va începe să încetinească, în timp. Iată 5 sfaturi pentru a profita la maximum de SSD-ul dvs.

1. Activați funcția TRIM

Funcția TRIM este esențială pentru păstrarea SSD-urilor în formă bună. Ce este, mai exact, TRIM? TRIM este o comandă care permite unui sistem de operare să informeze o unitate SSD care blocuri de date nu mai sunt considerate în uz și pot fi șterse intern. Spre deosebire de o unitate mecanică, atunci când scrieți date noi, un SSD poate scrie numai în blocuri goale. Unitățile fără TRIM activate trebuie să mute parțial bucăți mari de informații, să șteargă toate blocurile care le conțin și, în cele din urmă, să scrie noile date pe acele blocuri. TRIM împiedică unitatea dvs. să facă scrieri inutile și să fie suprautilizată.

Pentru Windows, SSD-urile sunt de obicei detectate când sunt instalate și TRIM este activat pentru toate unitățile. Apple, pe de altă parte, nu acceptă TRIM pe majoritatea SSD-urilor terțe și este dezactivat în mod implicit. Dacă computerul dvs. a venit cu un SSD preinstalat, aveți TRIM activat. Pentru cei care au făcut upgrade ulterior, trebuie să rulați trimforce în terminal.

Apple nu dorește să fie responsabil, dacă hardware-ul SSD-ului dvs. nu implementează corect TRIM și aveți o problemă. Cu toate acestea, TRIM a fost adăugat la scurt timp după ce SSD-urile au intrat pe piață și, dacă nu aveți un model foarte vechi de SSD, unitatea dvs. ar trebui să accepte TRIM.

2. Nu ștergeți unitatea

Presupunând că utilizați un sistem de operare care acceptă TRIM, nu trebuie să suprascrieți sau să „ștergeți” sectoarele libere. Acest lucru este important atunci când utilizați o unitate mecanică, deoarece fișierele nu sunt șterse imediat. Unitățile mecanice vor fi marcate ca șterse, dar până când vor fi suprascrise, datele pot fi în continuare recuperate.

Modul în care funcționează TRIM este că, odată ce ceva este șters, acesta este eliminat din unitate; sistemul de operare trimite o comandă pentru a șterge datele complet și acestea nu pot fi recuperate. Dacă utilizați orice software de ștergere pe SSD, acesta va degrada durata de viață SSD-ului, realizând cicluri de scriere inutile.

3. Actualizați firmware-ul

Producătorii de SSD emit actualizări de firmware pe toată durata de viață a unității SSD. Deși obiectivul este de a oferi un produs pe care să îl instalați și să uitați de el, producătorii trebuie uneori să emită actualizări care pot rezolva probleme tehnice și erori. Uneori, o actualizare de firmware vă poate oferi chiar și o îmbunătățire a performanței și o mai bună fiabilitate a unității.

Actualizările de firmware pot fi puțin complicate, multe dintre ele necesitând acces la o unitate optică și un disc gol pentru a arde un ISO. Este recomandat să faceți un backup pentru toate datele, înainte de a actualiza firmware-ul.

4. Mutați folderul cache pe un disc RAM

Crearea unui disc RAM poate spori performanța programelor de editare, cum ar fi Lightroom și Photoshop. De asemenea, mutarea cache-ului pe un disc RAM vă va ajuta să prelungiți durata de viață a SSD-ului dvs. Trecerea cache-ului dvs. pe un disc RAM previne uzura nedorită a unității dvs. Mutarea folderului cache pe o unitate mecanică are aceleași avantaje, fără creșterea performanței programelor sau eliminarea resurselor de sistem.

5. Nu îl umpleți la capacitate maximă

SSD-urile pot avea probleme de performanță, în special la viteza de scriere, atunci când unitatea atinge capacitatea maximă. Este mai ușor pentru unitate să scrie pe o celulă goală, atunci când există spațiu liber disponibil. Când unitatea este plină, SSD-ul trebuie să își dea seama ce blocuri sunt parțial umplute, să mute aceste informații într-o memorie cache și apoi să le scrie din nou pe unitate. Cel mai bine este să aveți 10-15% din unitatea dvs. rezervată pentru spațiu liber, pentru a păstra un echilibru bun între performanță și utilizarea spațiului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza