Cum decurg examenele online? Rectorul UBB, Daniel David: „Orice situație neprevăzută va fi interpretată în favoarea studenților”

by admin

Pentru siguranta studentilor, examenele de licență și disertație se vor desfășura anul acesta în mediul online, cu ajutorul unor platforme speciale. Rămâne de văzut dacă pe unii dintre studenți îi va avantaja sau nu, însă cert este că doar această soluție a părut cea mai viabilă în vederea susținerii examenelor finale. Studentii vor rămâne conectați audio-video cu profesorii pe întreaga durată a probelor, fără întreruperi. După prezentarea lucrării fiecărui candidat, comisia formată din trei membri va avea la dispoziție între 5-10 minute pentru a adresa întrebări. Rezultatele probelor se vor publica după ce toți candidații programați în ziua respectivă au finalizat proba. Rezultatele probei orale nu se vor putea contesta.

„La examenul de licență vor fi aproximativ 10 minute pentru partea de teorie pe baza unui subiect extras randomizat, iar apoi se va prezenta tot aproximativ 10 minute lucrarea propriu-zisă. Vor avea loc întrebări, discuții și comentarii pe baza lucrării de licență. În cazul disertației vom avea 15 minute pentru prezentare și ulterioare discuții pe baza ei între candidați și comisie. Totul se va desfășura online. Unor studenți li se va părea mai ușor așa, altora mai complicat. Să nu uităm că ei sunt generația digitală și ar trebui să se adapteze ușor. Desigur că nu au experiența acestei practici și mulți dintre ei nu își doresc o astfel de situație, însă această soluție este singura pe care o puteam adapta la un standard acceptabil de calitate.

Până atunci vor avea loc diverse simulări, se va testa sistemul pentru a-i obișnui pe ei cu modalitatea aceasta. Studenții oricum au apucat să se obișnuiască pentru că au susținut astfel de examene în această sesiune. De asemenea, cursurile semestrului doi au avut loc online. Deci nu ar trebui să fie o problemă pentru ei”, a declarat rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

Dacă însă vor apărea probleme de conexiune, de exemplu, studentul va avea la dispoziție două încercări suplimentare de reconectare într-un interval de 15 minute. Rectorul UBB încurajează studenții din anii terminali și le transmite faptul că situațiile neprevăzute vor fi interpretate în favoarea lor.

„Aceste lucruri vor fi respectate în prealabil. Putem să discutăm aici și despre situațiile din anii precedenți, când unuia dintre membrii comisiei sau unui candidat i se făcea rău sau se lua curentul în sală. Desigur că pot avea loc astfel de situații, dar toate vor fi interpretate cu această logică pro candidat. Îi încurajez pe candidați și să nu uite că ei fac parte din generația digitală. Acest sistem a fost creat pentru ei ca să nu le afectăm parcursul vieții. Încercăm să luăm toate măsurile ca totul să decurgă cât mai bine și după cum am spus, orice situație neprevăzută va fi interpretată în favoarea lor”, a subliniat acesta.

În ceea ce privește studenții care nu dețin un laptop și nici nu au avut posibilitatea achiziționării unui device performant, Universitatea Babeș-Bolyai a luat câteva măsuri pentru le oferi un sprijin în acest sens.

„Noi am încercat să dăm totul celor care au cerut bursă socială. Ne-am mobilizat ca din fondurile noastre să le acordăm această bursă. Cu ajutorul acesteia mulți dintre ei au optat pentru a-și cumpăra o tabletă, un device performant sau și-au rezolvat problema conexiunii de internet. Iar acolo unde nu s-a putut efectiv, la fiecare facultate s-au luat măsuri, le-am dat computere și, de asemenea, am purtat discuții cu învățământul preuniversitar ca studenții să poată avea acces la sisteme online din liceele sau școlile din localitățile lor dacă nu sunt din Cluj”, a încheiat Daniel David.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza