Culturile agricole, compromise de ploi! Celebrii cartofi de Râșca băltesc în apă

by admin

Aflați de ani de zile la mila cerului, agricultorii se uită din nou cu îngrijorare la culturile afectate de ploile abundente din ultima perioadă. Apărute inițial ca o mană cerească după seceta din primăvară, precipitațiile s-au transformat rapid în coșmar. Printre cele mai afectate sunt culturile de cartofi, care nu tolerează bine umezeala din sol.

„Fiind pe vârf de munte, pământul nu mai reușește să absoarbă apa. Culturile de cartofi băltesc în apă în urma acestor ploi abundente. Avem nevoie de vreme bună și caldă pentru a usca suprafața. Ei normal trebuie recoltați la sfârșit de august, început de septembrie chiar. Până atunci trebuie să le administrez un tratament. Folosesc substanțe bio, nu am nimic pe bază de azot. Plantele sunt foarte stresate în această perioadă. Un alt factor negativ pe lângă ploaie, a fost și vremea rece care a afectat legumele”, spune Nelu Bâlc, cultivator din Râșca.

Ploile au dat de furcă și familiei Tritean din Ceanu Mare, care deține 30 de ari de seră și 5 hectare de suprafață de legume în câmp. Cultura de vinete a fost una dintre cele mai afectate, iar agricultorilor le-a fost imposibil să intervină.

„A fost foarte greu pentru noi. A trebuit să renunțăm să punem alte culturi din cauza ploii. Am avut parte de viituri care ne-au luat recoltele și le-au mutat, le-au dus chiar în drum. Au mutat dovlecii chiar până la vecini. În timpul anului avem de obicei cultură de ceapă, usturoi, salată, spanac, ridichi, roșii, castraveți, ardei, cartofi, cam de toate. În acest moment ne este afectată cultura de vinete și nu putem intra la ele să le săpăm. De asemenea, aceeași situație o avem și la boabele de fasole sau la cartofi. Ne este afectată și producția de cartofi în proporție de 80%. Este foarte multă umiditate în zonă”, a declarat Mihaela Tritean, agricultor din Ceanu Mare.

Din păcate, daca vremea nu se îndreaptă, culturile sunt compromise, iar munca agricultorilor a fost în zadar. Asigurările nu acoperă calamitățile naturale, iar autoritățile ignoră și ele de ani de zile acest sector.

„Din păcate, nu reușim să obținem asigurare nici măcar pentru solariile pe care le avem. Nu este asigurare care să ne despăgubească în cazul calamităților naturale. Împreună cu soțul am lucrat și ne-am perfecționat în agricultură în Spania timp de 9 ani. Acolo erau alte condiții. Cel la care am lucrat avea parte de tot sprijinul posibil. Saptamana trecuta sotul meu a sapat chiar până seara târziu să facă șanțuri lângă sere, să nu intre apa. Cultura de afară a fost afectată oricum, nu ne putem pune în fața apei. Cred că am fost primii din zona aceasta a Clujului care am plantat copaci Paulownia ca să ne protejăm sera de vânt și ploi, dar tot nu facem față”, încheie dezamăgită Mihaela Tritean.

Vremea din Cluj nu va fi de partea agricultorilor în cele ce urmează. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de aceeași vreme, tot cu ploi torențiale.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza