Coronavirusul mută în online încă un proiect clujean

by admin

Activitățile din acest an ale Academiei dpIT se mută în online,  devenind o alternativă de instruire pentru elevii aflați în această  perioadă la domiciliu. Firme mari de IT antreprenoriale românești  precum Fortech și AROBS, renumite companii internaţionale precum Bosch  sau Accenture, ori multinaționale ca NetMach și Betfair România  investesc resurse importante în susținerea acestui program comunitar  de educație practică în IT dedicat liceenilor. Înscrierile din acest  an au atras un număr impresionant de candidați.

Mai exact, este vorba de câte patru înscriși pentru fiecare loc scos  la concurs de organizatori.
Dezvoltat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT”, programul  Academia dpIT a fost inițiat în urmă cu șase ani la Cluj-Napoca, din  convingerea că este necesară investiția în dezvoltarea unei generații  de tineri capabili să se adapteze la provocările celui de-al patrulea  proces de industrializare. Este vorba de tineri cu aptitudini  socio-emoționale, competențe tehnice și abilități antreprenoriale,  capabili să-și folosească potențialul și abilitățile într-un mod  benefic pentru ei și societate. Programul este astfel conceput încât  să le insufle tinerilor dorința de a utiliza tehnologia devenind  creatori, nu doar consumatori.

Peste 800 de elevi, instruiți pentru provocările viitorului

În cei cinci ani de implementare a programului în opt orașe din  Transilvania, peste 800 de liceeni au fost susținuți în procesul  dezvoltării personale prin  activități de practică şi mentorat,  cursuri și workshopuri, concursuri și expoziții. Programul este gândit  în așa fel încât să completeze cunoștințele dobândite la școală cu  competențe tehnice și abilități socio-emoționale necesare în viață  pentru orice direcție de carieră vor opta tinerii în viitor. La  finalul celor șase luni de program, liceenii sunt capabili, muncind în  echipă sub îndrumarea unor mentori, să creeze produse utile, pornind  de la idee și până la prototip,  prin înțelegerea proiectelor nu doar  din unghiul tehnic, ci și din perspective manageriale, de marketing  sau antreprenoriale. Acest fapt este posibil printr-o angajare  unitară, a tuturor actorilor implicați în dezvoltarea ecosistemului,  dincolo de propria unitate școlară, universitate sau companie. În  acest sens, Asociația “Descoperă-ți pasiunea în IT” a creat o  structură de colaborare între mediul școlar, academic și de business,  din care fac parte Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Universitatea  Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj,  25 de licee din Transilvania, precum și mai multe companii de IT  interesate să susțină învățământul preuniversitar printr-un program  complex și unitar.

„Sperăm să atragem mai mulți parteneri”

 “Date fiind locurile limitate în program de resursele venite din  partea mediul de business și numărul mare de elevi care aplică pentru  un loc, suntem nevoiți, în fiecare an, să organizăm un proces de  selecție. Pentru ediția 2020 a programului, numai în județul Cluj avem  patru candidați pe un loc. În momentul de față ne aflăm în cea de-a  treia etapă de selecție, a interviurilor, care sunt desfășurate online  sub forma de videoconferință. Suntem impresionați de entuziasmul și  pregătirea elevilor care aplică la această ediție şi sperăm să atragem  mai mulți parteneri din mediul de business pentru a putea avea acces  în program cât mai mulţi dintre elevii înscrişi”, precizează Liliana  Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației “Descoperă-ți pasiunea în IT”.

Elevii pentru care în acest moment nu sunt locuri în Academia dpIT,  sunt trecuți pe o listă de aşteptare și pot urma cursurile din program  în cazul în care și alți parteneri se vor alătura acțiunii.

Activitățile se mută în online

Deschiderea oficială a ediției a șasea a Academiei dpIT este  planificată pentru sfârșitul lunii aprilie şi va fi organizată fie sub  forma unui eveniment festiv public, fie, mai probabil în contextul  actual, organizatorii vor lansa ediția 2020 sub forma unui eveniment  organizat în mediul virtual.

Fiind un program în care toate activitățile de învățare vin direct de  la specialiști care practică în domeniul IT, răspândirea  coronavirusului nu perturbă desfășurarea activităților planificate în  programul Academia dpIT, absolut toate acțiunile din proiect putând fi  desfășurate și în online.

„Anul trecut am introdus susținerea unor cursuri din program şi în  mediul online pentru elevii care nu se puteau deplasa unde aveau  acestea loc, iar rezultatele au fost foarte bune. În contextul actual,  în care ne este recomandată limitarea interacțiunii sociale, chiar  dacă situația se va prelungi pe o perioadă mai îndelungată,  activitățile din programul Academia dpIT vor fi susținute conform  planificării, fără nici un fel de probleme, exclusiv pe online. Este  partea pozitivă a tehnologiei: dacă știi să o folosești, îți aduce  inovare și independență”, adaugă președintele asociației.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza