CJ Cluj solicită includerea proiectului privind un nou sediu pentru Institutul de Urologie şi Transplant Renal în PNRR sau găsirea altor surse de finanţare: ”Proiectul a fost scos din PNRR din incompetenţa ministrului Rafila”

by Cristina Mihaila

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj afirmă că, după ce proiectul prin care Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca urma să aibă un sediu nou a fost scos de pe lista celor finanţate prin PNRR, Ministerul Sănătăţii a cerut CJ să găsească un spaţiu pentru relocarea acestui institut. Conducerea CJ subliniază că au fost făcute numeroase adrese prin care s-a arătat că nu există, în prezent, un spaţiu adecvat şi solicită fie includerea proiectului în PNRR, fie găsirea altor surse de finanţare.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au arătat, într-un comunicat de presă transmis luni, că, în contextul în care Guvernul a tăiat bani de la spitalele finanţate prin PNRR, deşi proiectul se află în faza licitaţiei, Ministerul Sănătăţii a transmis, în 15 septembrie, o adresă Consiliului Judeţean Cluj prin care se solicita identificarea unui spaţiu în care să fie relocat Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

În răspuns, CJ Cluj ”şi-a declarat surprinderea că, după doi ani de demersuri şi adrese repetate, plimbat hârtii inutil între instituţii”, nu s-a înţeles că ”nu există în acest moment în municipiul Cluj-Napoca un spaţiu potrivit pentru a funcţiona Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal”.

De asemenea, se face referire la concluziile controlului făcut de Ministerul Sănătăţii, prin care a constatat că spaţiul unde funcţionează în acest moment ICUTR ”este un pod, care nu doar că este inadecvat şi impropriu funcţionării unui act medical, dar pune în pericol viaţa pacienţilor şi a angajaţilor Institutului”.

În plus, se arată că angajaţii ICUTR au făcut nenumărate demersuri scrise şi publice prin care Ministerul a fost informat că nu există un spaţiu adecvat în Cluj-Napoca, iar CJ Cluj a informat MS că există proiectul în faza de licitaţie (este nevoie doar de finanţare pentru Centrul de Transplant Multiorgan care încorporează Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi care este soluţia viabilă şi corectă pe termen mediu şi lung pentru acest Institut).

”Răspunsul la adresa dumneavoastră prin care ne solicitaţi, cităm, să ne comunicaţi urgent dacă au fost identificate clădiri/spaţii care să corespundă standardelor necesare l-aţi primit în nenumăratele adrese prin care vă informăm de inexistenţa unui spaţiu adecvat pentru funcţionarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, tocmai pentru acest motiv Consiliul Judeţean Cluj a făcut eforturi uriaşe, în ultimii doi ani, cu cheltuieli pentru Studii de Fezabilitate, Proiect Tehnic şi Autorizaţii de Construcţie pentru a avea un institut nou”, este concluzia răspunsului Consiliului Judeţean Cluj la adresa Ministerului Sănătăţii, conform comunicatului instituţiei.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a susţinut că proiectul prin care ICUTR urma să aibă un sediu nou ”a fost scos de pe lista de PNRR din incompetenţa” ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

”Constatăm cu tristeţe că cei de la Ministerul Sănătăţii par a nu fi aflat până azi despre aceste adrese, despre faptul că nu există un spaţiu potrivit şi că proiectul a fost scos de pe lista de PNRR din incompetenţa ministrului Rafila, deşi era acum un an şi este şi în prezent cel mai matur proiect din ţară, fiind în execuţie deja. Solicit conducerii Ministerului Sănătăţii să analizeze şi să studieze toate adresele şi răspunsurile primite, reclamaţiile făcute la toate instituţiile urmare a scoaterii din PNRR şi să introducă acest proiect vital pe lista de finanţare a PNRR sau să găsească o altă sursă de finanţare, a ministerului sau chiar externă. Pentru că în această chestiune nu este vorba despre clădiri şi bani, ci despre oameni, boală şi diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a arătat Tişe.

Reprezentanţii CJ au menţionat că, în urma neincluderii proiectului noului Institut de Transplant Renal pe lista proiectelor finanţate prin PNRR, medicii clujeni au transmis, la rândul lor, un apel public adresat Guvernului pentru a identifica o sursă de finanţare pentru construirea Centrului Integrat de Transplant de la Cluj.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza