Ce fac românii cât stau acasă? Vezi ce arată ultimul studiu IRES

by admin

Statul în casă pare o provocare pentru majoritatea românilor în această perioadă în care starea de urgență ne limitează deplasările și socializarea față în față. Cum reușesc să treacă peste această perioadă și ce activități le umplu timpul ne arată ultimul studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Activitățile care conduc detașat sunt vorbitul la telefon (95%) și privitul la televizor (90%). Urmează, dar la distanță mare, cititul, activitatea preferată de 45% dintre cei chestionați, iar 43% declară că au făcut diferite activități în gospodărie pe care nu le realizează în mod obișnuit. Alți 35% spun că au făcut planuri pentru reamenajarea locuinței, 31% se uită la filme online sau pe diferite platforme de streaming, 29% spun că au dormit mai mult decât de obicei, iar 26% au gătit mai mult decât de obicei. Sunt și români care au muncit de acasă (18%), dar totodată, în această perioadă, sunt persoane care își fac planuri pentru carieră sau proiecte de viitor (32%).

În ceea ce privește persoanele alături de care își petrec timpul, 6 din 10 români au stat acasă cu partenerii de viață (soț, soție, etc), 4 din 10 cu copii, 1 din 5 cu părinții, în timp ce 12% au stat singuri și tot cam atâția cu animalele de companie. Doar 4% au stat cu bunicii lor. Jumătate dintre români caracterizează ca fiind mai degrabă plăcută experiența petrecerii timpului la domiciliu în ultima perioadă, dar 1 din 5 spun că este mai degrabă neplăcută. Pentru moment, pentru 7 din 10 români, relațiile cu ceilalți membri ai familiei, cu care au petrecut timp în această perioadă, au rămas neschimbate, iar alți 7 din 10 români spun că petrec timp de calitate cu membrii familiei.

Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 21 – 24 martie 2020, pe un eșantion de 1553 de indivizi cu vârsta de minim 18 ani. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza