Casa Matei Corvin ar putea fi restaurată în curând. Propunerea vine de la Ministerul Dezvoltării care va oferi resursele financiare necesare

by admin

Ministrul dezvoltării, Attila Cseke, a propus restaurarea Casei Matei Corvin din Cluj-Napoca. Acesta a avut o întrevedere cu proprietarul și totodată rectorul Universității de Artă și Design (UAD), Radu Moraru, pentru a discuta posibilitatea de finanțare. Clădirea este un monument istoric aflat în zona pietonală a Pieței Muzeului încă din Evul Mediu.

“M-am întâlnit cu actualul proprietar al proprietății, rectorul adjunct al Universității de Artă și Design. Pentru lucrarea de refacere completă a clădirii, Ministerul Dezvoltării poate oferi resursele financiare necesare” a postat pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei ieri, ministrul Attila Cseke.

Clădirea nu a mai fost restaurată integral din anii 1940-1950, suferind doar mici intervenții, pentru a asigura buna desfășurare activității didactice a UAD-ului. Monumentul are o importanță istorică și turistică, fiind vizitat de zeci de mii de turiști anual, chiar dacă nu este permis accesul acestora în interior.

“Am avut o discuție și cu privire la Casa Matia, am prevăzut o finanțare a unui proiect ambițios, o restaurare completă. Ar fi necesar și firesc pentru cea mai veche și renumită clădire din regiune. Să fie o mai mare deschidere către vizitatori, dar să fie păstrată și partea de cursuri pentru studenții Universității de Artă. Vom urmări ca această casă să fie pusă în valoare atât în interior, cât și în exterior”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Cluj-Napoca, ministrul dezvoltării, Attila Cseke.

Casa Matia, inițial Casa Stefan Kolb, este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din oraș, unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. În această casă s-a născut, în 1440, Matei Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Ulterior, acesta a devenit rege al Ungariei în perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Regele a decis scutirea clădirii de taxe și impozite, pe care au respectat-o și domnitorii ce i-au urmat.

Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea și este amplasată în interiorul primei incinte de apărare aparținând vechii cetăți. Ea ar fi fost folosită și ca han, iar în 1740 a fost cumpărată de urbea clujeană, îndeplinind și alte scopuri: de închisoare sau de spital.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza