Când se va redresa piața muncii? Vezi ce spun specialiștii

by Oana Spiru

Pierderea locurilor de muncă din cauza pandemiei a distrus “cinci ani de progres”, subliniază un nou raport al ONU. Din păcate, specialiștii nu se așteaptă ca situația să se remedieze prea curând.

Conform unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială, până în 2023, piața globală a muncii nu va reveni la nivelul existent înaintea pandemiei.

În raportul privind ocuparea forței de muncă și perspectivele sociale în 2021 se estimează că, anul acesta, aproximativ 220 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea rămâne șomeri, fiind prevăzută doar o ușoară îmbunătățire pentru anul viitor.

Piața muncii a fost grav afectată de pandemie iar procesul de recuperare va fi unul lent. Specialiștii apreciază că, anul viitor, în evidențele oficiilor pentru ocuparea forței de muncă, vor figura 205 milioane de șomeri – o cifră net superioară celei existente în 2019, de 187 de milioane de șomeri.

„Până cel puțin în 2023, creșterea ocupării forței de muncă va fi insuficientă pentru a compensa pierderile suferite“, se specifică în raport.

Creșterea șomajul duce la și mai multă sărăcie extremă

Conform dw.com, pierderea masivă a joburilor a accentuat inechitatea globală, femeile, tinerii și angajații din sectorul informal fiind cel mai grav afectați.

Conform raportului OIM, din 2019 încoace, încă 108 milioane de oameni au ajuns să trăiască în lipsuri sau chiar experimentează sărăcia extremă. „Pandemia a anulat cinci ani de progres în combaterea sărăciei globale“, subliniază autorii raportului.

Agenția ONU pentru muncă și securitate socială apreciază că, la nivel global, ar fi putut fi create 30 de milioane de noi locuri de muncă dacă n-ar fi fost pandemia. În schimb, multe firme mici și mijlocii au dat faliment sau se confruntă cu dificultăți care le amenință existența pe piață.

Directorul OIM: „Lumea muncii va fi diferită“

Directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Guy Ryder, a vorbit, pentru DW, despre impactul pandemiei asupra pieței muncii și despre riscurile unei redresări inegale.

„Pe actuala traiectorie, pe măsură ce piața muncii începe să-și revină, există un risc major de accentuare a inegalității. Vedem o redresare puternică și perspective destul de bune pentru oamenii din țări cu venituri mari și locuri de muncă destinate specialiștilor cu înaltă calificare. Ceilalți cred că se vor afla la polul opus.“

În opinia lui Guy Ryder, companiile care doresc să-și simplifice lanțul de aprovizionare ar putea avea un efect „profund“ asupra producției din întreaga lume. Deși este de părere că piața muncii va reveni, în cele din urmă, la nivelul de dinaintea pandemiei, directorul OIM spune că „lumea muncii va fi diferită iar marea provocare este să ne asigurăm că va fi una mai bună“. „Totul depinde“, adaugă el, „de politica aleasă“.

„Joburi de calitate slabă“

Raportul prevede începutul unei creșteri neuniforme a pieței muncii, începând din a doua jumătate a anului 2021, odată cu crearea a aproximativ 100 de milioane de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, joburile ce vor fi create vor fi, în multe cazuri, insuficiente. „Și, ca să fie și mai rău, ne așteptăm ca multe dintre locurile de muncă nou apărute să fie de o productivitate scăzută și o calitate slabă.“
Stefan Kühn, economist în cadrul OIM și autor al raportului, a declarat pentru agenția Reuters că „șomajul nu arată și impactul asupra pieței muncii“.

Adevăratul impact, mult mai dur, l-a avut reducerea programului de lucru în majoritatea țărilor lumii. În prezent, în timp ce în SUA au reînceput angajările cu normă întreagă, mulți europeni au rămas blocați în categoria angajaților cu program redus.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza