Avocatul Călin Iuga, despre un proiect al Ministerului Justiției: „Din aceste modificări înțeleg doar intenția de a pompa milioane de euro…”

by Oana Spiru

Călin Iuga, avocat în Baroul Cluj a vorbit despre „digitalizarea dâmbovițeană ”, un proiect al Ministerului Justiției, din care, după cum susține avocatul aflăm două noutăți: extinderea audierilor prin videoconferință în cauzele civile și posibilitatea folosirii semnăturii electronice.

„Am repetat constant că automatizarea, computerizarea sistemului arhitecturii actuale a procesului civil nu rezolvă problemele cu care acesta se confruntă, pentru că nu vine cu nimic nou pentru a fi livrat un act de justiție mai rapid, mai ușor, mai confortabil și mai accesibil pentru părți și judecător. Dacă nu apar reguli noi ne vom lovi în automatizare de aceleași probleme pe care procesul civil le ridică și în prezent. Este necesară găsirea unor soluții pentru a fi completată această arhitectură în vederea atingerii scopului mai sus menționat și întăririi justiției actuale. În acest sens, judecata la distanță poate fi o soluție, ca mijloc nou și alternativ de justiție.

Din aceste modificări înțeleg doar intenția de a pompa milioane de euro în tehnică pentru videoconferință și în semnătura electronică (aceasta doar dacă STS nu preia comanda), pentru că direcția corectă pentru a ajuta justiția clasică (care nu trebuie și nu va dispărea niciodată) este justiția online (o platformă ce folosește inteligența artificială și care folosește dispozitivele justițiabilului pentru contact video și comunicarea documentelor; soluția e împărtășită de statele occidentale).

Din aceste modificări nu înțeleg de ce ele nu s-au adoptat în perioada restricțiilor. Angajații MJ nu erau la serviciu? Am arătat atunci că se impunea de urgență extinderea videoconferinței în procesul civil, ca regulă, pentru a nu fi încălcat dreptul fundamental de acces la justiție”, spune avocatul clujean, Călin Iuga.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza