Avocații români au propus proiectul pentru Justiția la distanță. Pandemia, motor pentru digitalizare

by admin

La 30 de ani de la declararea principiilor fundamentale privind rolul barourilor la Congresul de la Havana, avocații români își doresc trecerea la o altă etapă. Aceștia au propus un proiect de lege pentru Justiția la distanță, după ce pandemia a arătat că aproape orice meserie se poate face și online.

„Profesia de avocat este una dinamică, care îmi permite să mă dezvolt foarte mult ca persoană. În profesia de avocat monotonia este exclusă, iar spontaneitatea, abilitățile oratorice, capacitatea de analiză și sinteză reprezintă calități necesare. O mare parte din timp o petrecem la birou redactând pentru clienții noștri, după caz, cereri de chemare în judecată, intâmpinări, cereri reconvenționale”, a declarat avocatul Baroului din București, Iulian Galeș.

În prezent, procesul civil nu poate avea loc prin videoconferință, întrucât nu există o reglementare în acest sens. Trebuie modificat codul de procedură civilă mai întâi pentru ca judecarea cauzei să poată avea loc online. Principiul publicității ședinței de judecată este un principiu fundamental în procesul civil. Există totuși posibilitatea ca judecata să aibă loc în absența părților sau doar în prezența părților din dosar, în anumite condiții.

„Este discutabilă, pentru viitor, posibilitatea ca un proces să aibă loc doar prin videoconferință, pentru că se pot întâmpina diverse probleme precum stabilirea identității părților, căderea conexiunii la internet etc. Totuși, în ultima vreme s-au adus unele îmbunătățiri în domeniul justiției, cum este posibilitatea de a avea acces la dosarul electronic, unde găsim online actele necesare scanate doar la câteva click-uri distanță, evitând astfel cozile de la arhivă”, încheie Iulian Galeș.

Avocatul Călin Iuga susține că această pandemie a fost doar un catalizator al evoluției. Desfășurarea activității avocaților pe timp de pandemie i-a obligat pe aceștia să susțină consultațiile juridice la distanță, pe diferite platforme online.

„A trebuit să ne reducem foarte mult activitatea, am lucrat de acasă. Totul a fost la distanță. Am folosit platformele de comunicare la distanță, întâlnirile prin videoconferință. Din păcate, Justitția nu este la nivelul de digitalizare precum celelalte instituții ale Guvernului. Sunt unele care au și semnătură digitală. Am propus un proiect de lege pentru Justiția la distanță. Susținem această idee alături de forumul judecătorilor din România, astfel încât cetățenii să aibă acces mai ușor la Justitție din fața calculatorului. Bineînțeles, nu în toate cazurile. Un astfel de proiect ar permite posibilitatea de judecată vitală pentru societate și pentru reglarea tuturor tensiunilor, inclusiv într-o situație de pandemie care nu permite prezența părților în fața judecătorilor. Aici a fost de fapt, toată problema.

Justiția are cel mai mare handicap din societate. A fost lovită cel mai tare, desigur alături de restaurante și celelalte business-uri închise de către stat prin măsurile luate. Față de celelalte domenii, Justiția este puțin mai delicată, deoarece actul de justiție poate fi făcut doar în fața judecătorului. Avem nevoie de o dezvoltate tehnologică în acest sens. Nu poți să faci abstracție de ceea ce vezi în jurul tău. Eu sunt optimist și sper că este vorba doar de timp ca Justiția să evolueze la acest capitol. Sunt adeptul și susțin digitalizarea pe deplin făcând abstracție de pandemie. Ea a fost doar un catalizator al evoluției spre digitalizarea Justiției. Toată lumea ar câștiga timp și ar fi reduse cheltuielile”, a explicat avocatul Baroului din Cluj-Napoca, Călin Iuga.

Sursa foto: economica.net

Te-ar putea interesa si

Comenteaza