Atenție, clujeni! Canicula, factor de risc pentru persoanele cu boli cardiovasculare. Ce ne recomandă medicii

by Cezar Leizeriuc

După o perioadă în care au predominat ploile în mare măsură, a venit în sfârșit căldura. Una insuportabilă chiar la orele amiezii, când unele persoane ar putea avea probleme de sănătate. Expuși riscului sunt mai ales cei cu probleme cardiovasculare, care trebuie să evite expunerea la soare în zilele caniculare. Medicii recomandă acestor persoane să nu se expună căldurii și să iasă din casă înainte de ora 11 sau seara după apusul soarelui.

“În primul rând trebuie să stea cât mai puțin expuși la soare, să bea foarte multe lichide, dar și săruri minerale. Cei care știu că suferă de boli cardiovasculare, cardiopatie ischemică sau hipertensiune arterială, ar fi bine să evite expunerea la soare și să-și ia medicația necesară. Să consume foarte multe legume și fructe proaspete, dar și peste 2-3 litri de lichide pe zi. Lichide înseamnă apă în primul rând. Ea trebuie consumată mereu atunci când este caniculă…cât mai puține sucuri dulci sau cele cu chimicale.

Prin transpirație, corpul pierde multe lichide. Asta înseamnă o altă concentrație a sângelui, o creștere a hematocritului care determină tromboze în circulație. Crește tensiunea arterială, pot să apară și stări de amețeală”, explică mediul cardiolog, Adrian Molnar.

Mișcarea fizică este de asemenea foarte importantă, însă medicii recomandă ca exercițiile să fie făcute cu o expunere cât mai mică la soarele puternic.

“Exercițiile fizice sunt recomandate. Nu sunt interzise, însă pentru persoanele care pot să le facă nu pentru cei care suferă de boli cronice grave. Ele trebuie făcute în intervalul 7-9 dimineața și undeva după ora 18. De asemenea și plimbările. Oamenii nu trebuie să se expună la soare între orele 12 – 15. Este de preferat mai mult umbra. Pentru a se răcori, oamenii ar trebui să facă două-trei dușuri maxim pe zi, nu mai mult”.

Cei care nu suferă de boli cardiovasculare trebuie să țină cont de aceleași sfaturi: “Ei sunt mai puțin expuși din punct de vedere patologic la căldură, dar tot trebuie să aibă cât mai multă parte a corpului acoperită cu haine ușoare, lejere”, încheie medicul.

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă și în nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza