Amenzi pentru munca la negru. Controale la peste 30 de angajatori din Cluj

by Oana Spiru

ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul de fabricare a produselor de brutarie și a produselor făinoase.

„Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce, persoana care prestează muncă nedeclarată fiind lipsită de protecție socială, neavând siguranța plății muncii prestate”, au transmis reprezentanții ITM Cluj.

Au fost efectuate controale la un număr de 31 de angajatori din județul Cluj. Două societăți comerciale au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare totală de 4.500 lei, deoarece nu au facut dovada întocmirii unei evidențe cu programul de lucru al salariaților.

Obiectivele campaniei:

  • Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile controlate, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
  • Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor și a tinerilor.
  • Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare si de a le înregistra în aplicația Revisal.
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, în domeniul de fabricare a produselor de brutarie și a produselor făinoase.
  • Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza