Absolvenții UMF, nemultumiti de taxa pentru eliberarea anticipata a diplomei de medic

by Oana Spiru

O taxa in valoare de 800 de lei ceruta absolventilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” pentru eliberarea anticipata a diplomei de medic starneste nemultumiri. Desi a fost introdusa din 2009, tinerii spun ca nu este justificata. În România, majoritatea Universităților cer o taxă pentru urgentarea eliberării diplomei de absolvire.

Studenții UMF Cluj-Napoca sunt revoltați că Universitatea percepe această taxă în valoare de 800 de lei.

„Mi se pare umilitor să cer părinților încă 800 RON ca să primesc diploma pe care o merit în urma absolvirii Universității de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, ca să pot să îmi încep drumul și să îmi urmez vocația de a fi medic și de a fi de ajutor semenilor mei”, spune o absolventă a Universității de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”.

Rectorul UMF, Anca Buzoianu, susține că este legală această taxă în cazul în care absolvenții doresc să primeasca diploma mai devreme de cele 12 luni prevazute în lege. Totodată, rectorul UMF susține că deși termenul legal este de 12 luni, UMF Cluj-Napoca eliberază diplomele înainte, după ce sunt foarte bine analizate, fără a se percepe taxă.

„Legea prevede 12 luni pentru eliberarea diplomelor. Chiar dacă hârtia e venită de la imprimerie, diplomele trebuie completate, și mai ales verificate cu atenție. Asta durează, la 8.000 de studenți, pentru că răspundem de ceea ce eliberăm. La UMFIH nu au fost niciodată scandaluri cu diplome false, tocmai datorită rigurozității noastre”, spune rectorul UMF.

Majoritatea Univeristăților din țară percep o taxă pentru eliberarea mai rapidă a diplomelor de absolvire, aceasta variază între 200 și 800 de lei. De exemplu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca percepe o taxă de 200 de lei pentru urgentarea eliberării diplomei de absolvire. USAMV cere pentru eliberarea actelor de studii în regim de urgență: diplomă, supliment de diplomă, certificat (maximum 10 zile lucrătoare de la depunerea cererii) 500 de lei.

Andrei Nicoale Popa, student la Universitatea București, spune ca taxa ceruta de universitatile din tara e exagerata în condițiile în care diplomele sunt venite deja de la Imprimeria Națională iar art. 13, alin. (1), lit. B) din Ordinul nr. 3666/2012 prevede că eliberarea actelor de studii este gratuită.


Te-ar putea interesa si

Comenteaza