Klaus Iohannis, despre strategia NATO:” Avem nevoie de planuri concrete în cazul unui atac. Nu putem lăsă astfel de decizii pe ultima clipă”

by Christian Suciu

Președintele României, Klaus Iohannis cere suplimentarea numărului de soldați aliați și al echipamentelor prepoziționate pe Flancul Estic al NATO după cum se arată în deciziile Summit-ului de la Madrid. Acesta consideră că este nevoie de un un efectiv mai numeros al forțelor aliate pe teritoriul țării, în scopul descurajării și consolidării apărării naționale, precum și de planuri clare care să determine reacția trupelor aliate în cazul unui atac.

”Este nevoie de mai multă forță de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am spus acest lucru cu mult timp în urmă, de la început pentru a fi foarte concret și, chiar și astăzi, am discutat toate aceste chestiuni cu domnul Secretar General. În opinia mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliați, dar asta nu este suficient. În plus, pentru a reprezenta o descurajare și apărare solidă, este nevoie de echipament, mai exact echipament prepoziționat. Am discutat despre aceste lucruri și de asemenea despre creșterea prezenței și prepoziționării echipamentelor la Summitul de la Madrid, dar aceste decizii trebuie să se concretizeze. La Madrid, decizia a fost destul de generică, toată lumea a fost de acord că acest lucru trebuie făcut, dar acum vreau ca noi, cel puțin aceasta a fost poziția mea, să luăm măsuri.” a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Șeful Statului a mai subliniat, totodată, importanța unor planuri de acțiune clare în cazul unui atac, menționând că asemenea decizii vitale pentru securitatea țării nu trebuie lăsate pe ultima clipă, în care ar putea avea loc un atac neprevăzut. Aceasta se așteaptă la noi decizii în cadrul Summit-ului de la Vilnius, din 2023, prin care răspunsul NATO în caz de atac să devină unul concret.

”În plus, sunt necesare planuri foarte concrete pentru a ști exact, în cazul unui atac, cine, ce trupe și unde urmează să fie trimise. Nu putem lăsa astfel de decizii pentru ultima clipă și apoi să fim luați prin surprindere. Este necesar, în afară de aceste planuri, să se dezvolte niște structuri logistice, de exemplu pentru combustibili etc. Toate acestea, după părerea mea, după părerea noastră, sunt necesare și cred că la Summit-ul de la Vilnius de anul viitor, cel puțin așa este. ceea ce am discutat astăzi, este posibil să avem decizii mai curajoase și mult mai concrete în aceste domenii.” a mai adăugat Președintele Klaus Iohannis.

sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

sergiu 30/11/2022 - 11:34

Cât iei mai bate acest individ joc de PENSIONARII MILITARI??????

Raspunde
sergiu 30/11/2022 - 11:36

În caz de atac..sa ieși la lupta cu magistrații cărora le-ai mărit salariile și pensiile speciale cu 20% din data de 01.02.2022…SI ACUM MAI VOR O MARIRE DIN DATA DE 01.01.2023…asta da management de țară!!!!

Raspunde
Dan 05/12/2022 - 11:05

În cazul unui război toți mercenarii nato o iau la fugă… Nouă ne trebuie pace și neutralitate, relații bune cu toate țările din vecinătatea noastră.

Raspunde

Comenteaza