Lucrarea folosită de Deutsche Bundesbank în campania de trecere la moneda euro, expusă la Cluj

by admin

În perioada 25 februarie – 15 martie 2020, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui expoziția ,,Lumea ca alegorie și mit”.

Vernisajul va avea loc marți, 25 februarie, începând cu ora 18.00, la sediul muzeului, str. Piața Unirii nr. 30, publicul având posibilitatea de a admira lucrările expuse în zilele de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10-17, până în data de 15 martie

În cadrul expoziției va putea fi admirată, printre altele, și lucrarea folosită de Deutsche Bundesbank (Banca Federală a Germaniei) în campania de trecere la moneda euro – ,,Bancher în înalta societate” (Bankier in guter Gesellschaft) a lui Michael Lassel, realizată în anul 1995, prin tehnica uleiului pe pânză, cu o dimensiune de 89 x 79 de centimetri.

„Arta, ca și banul, își are propria valoare, dar materialele folosite, precum și efortul depus pentru realizare nu stau în nici o relație cu valoarea financiară declarată. Iar banul s-a folosit dintotdeauna cu plăcere de artă pentru a-și depăși condiția profană.” – a declarat artistul într-un interviu.

Michael Lassel revine în România, cu expoziția personală „Lumea ca Alegorie și Mit ”, cea de-a treia organizată în țara sa natală – după cele de la European Art Gallery (București, 2010) și de la Muzeul Național Brukenthal (Sibiu, 2017).

Stabilit din 1986 în Fürth, Germania, Michael Lassel este recunoscut internațional pentru picturile sale ,,trompe l´œil” și, de peste trei decenii, este invitat să expună în galerii și muzee din întreaga lume, de la British Museum (,,Babylon. Myth and Reality”, 2008-2009) și consacrata ,,Haus der Kunst” München (2006-2008, 2010), până la numeroase saloane de artă pariziene și expoziții ale celebrei Opera Gallery în Paris, New York, Singapore și Miami. Revista Weltkunst l-a numit „cel mai important pictor trompe-l´œil contemporan”, Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit oportunitatea unei expoziții personale, importante muzee au lucrări semnate de Lassel în colecțiile lor permanente (în România, Muzeul Național Brukenthal), operele sale se găsesc în renumite colecții private.

„Combinând hiperrealismul cu trompe l´oeil, Lassel se recunoaște influențat de ,,iluzionismul baroc” și faimoșii săi maeștri, precum Bramante, Mantegna, Luca Giordano, Tiepolo, dar și de modernii Dali și Magritte, reușind însă să creeze o lume și o atmosferă foarte diferite de ale acestora, unică în mesaj și în compoziție. Lucrările sale sunt, fiecare în parte, răspunsul artistului la întrebările omenirii, combinând povești personale (…) cu un simbolism profund, care are rădăcini încă mai timpurii, în enigmele atât de iubite de renascentiști.”, notează Cristina Simion, curatorul expoziției.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza