Întrebări și răspunsuri despre memoria RAM a unui computer (P)

by Cristina Mihaila

Memoria RAM este încă una dintre componentele care generează cele mai multe îndoieli și care are cele mai multe mituri în jurul său. Întrebări precum „de câtă memorie RAM am nevoie?” sau afirmații precum „mai multă memorie RAM este întotdeauna mai bine” sunt constante în lumea tehnologiei, chiar și în ciuda tuturor informațiilor pe care le putem găsi astăzi. Iată câteva întrebări dese și răspunsurile la acestea legat de memoria RAM, care vă vor servi drept ghid pe viitor.

Ce face memoria RAM?

Funcția principală a memoriei RAM este de a stoca o serie de procese și instrucțiuni care au fost deja rezolvate sau completate de procesor, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să le repete și că se poate concentra pe îndeplinirea altor sarcini diferite. Dacă computerul nostru nu ar avea memorie RAM, aceste procese, instrucțiuni și cicluri de operațiuni ar trebui să fie salvate direct în unitatea de stocare, dar aceasta este mult mai lentă decât memoria RAM, astfel încât performanța pe care am obține-o nu ar fi aceeași. După cum probabil ați ghicit, acest lucru elimină sarcinile de lucru care ar fi redundante și împiedică procesorul să lucreze constant la anumite sarcini. Acestea sunt rezolvate și stocate în RAM, astfel încât atunci când sistemul trebuie să le acceseze din nou, poate face acest lucru direct, fără a fi nevoie să aștepte procesorul să finalizeze un alt ciclu de lucru. Importanța sa este mare, după cum putem vedea, fără îndoială, iar acum putem înțelege cu ușurință de ce este o componentă atât de importantă pentru buna funcționare a unui PC.

De câtă memorie RAM avem nevoie?

Depinde destul de mult de ce intenționați să faceți cu computerul. Există diferite niveluri pe care le putem considera optime în funcție de funcția pe care o are computerul dumneavoastră și pentru ce îl utilizați, deși este adevărat că putem stabili un minim pe care orice computer bazat pe Windows 10 ar trebui să îl aibă astăzi: 4 GB RAM. Cu un total de 4 GB RAM, vă puteți bucura de performanțe bune pentru multitasking avansat și jocuri video din generațiile anterioare, dar nu veți putea folosi aplicații solicitante sau jocuri de nouă generație, cu excepții foarte specifice. În general, acestea sunt numerele pe care le putem seta ca minime și optime în funcție de nevoile dumneavoastră:

  • Calculator pentru task-uri de birou și jocuri nesolicitante din punct de vedere al performanței: minim 4 GB RAM, recomandat 8 GB RAM.
  • Calculator pentru jocuri și aplicații solicitante, de tipul celor de editare foto și video: minim 8 GB RAM, recomandat 16 GB RAM.
  • Calculator pentru aplicații și sarcini profesionale solicitante: minim 16 GB RAM, recomandat 32 GB RAM.

Rețineți că la ultimul nivel intră profesioniști care lucrează cu instrumente care utilizează intensiv memoria RAM și, prin urmare, necesită cantități mari pentru a funcționa corect.

Cum afectează memoria RAM performanța computerului?

Memoria RAM afectează performanța computerului în trei moduri majore care depind de 2 aspecte: cantitatea și viteza acesteia. Dacă avem o cantitate mică de memorie RAM, dar suficientă pentru a rula anumite aplicații și jocuri, este posibil să observăm, așa cum s-a indicat mai sus, întreruperi și opriri ale aplicațiilor. Acest lucru se întâmplă deoarece memoria pe care o avem a fost umplută și trebuie să aibă loc un proces de golire și umplere cu noi instrucțiuni și procese. Când apare această situație, procesorul trebuie să-și asume noi cicluri de lucru care nu s-ar fi produs dacă am avea o cantitate mai mare de memorie RAM și, prin urmare, există un impact negativ asupra performanței generale a întregului computer.

În al doilea rând, poate fi cazul în care nu avem nici măcar acel minim pentru a rula jocuri și aplicații. Este, fără îndoială, cea mai gravă consecință, deoarece reprezintă o limitare totală prin împiedicarea accesului la un anumit software.

În cele din urmă avem viteza de lucru și latențele, două elemente care, împreună cu magistrala de date, determină performanța brută a memoriei RAM. În actualele plăci de bază pentru consumatori, trebuie să instalăm două module pentru a accesa modul dual channel și să avem o magistrală pe 128 de biți. Anumite arhitecturi, cum ar fi AMD Zen, au o dependență semnificativă de viteza și latența RAM, în timp ce altele, cum ar fi arhitectura Intel Core, au o dependență mai mică. Trebuie să acordăm prioritate cantității, așa cum am spus, dar odată ce am atins punctul optim este important să avem grijă de viteză și latențe. În cazul procesoarelor AMD putem considera nivelul optim de la 3.200 MHz cu latențe CL14, adică nu merită să optăm pentru mai puțin de atât, iar în cazul procesoarelor Intel, de la 3.000 MHz cu latențe CL14 pentru a avea parte de un nivel optim.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

io 07/07/2021 - 09:37

vorbiti de memoria ram, darpuneti poza explictiva cu un ssd… e buna treaba…lasati pe altii mai bine

Raspunde
Andrei 07/07/2021 - 09:42

Cica articol despre ram … si poza cu SSD 🙂 tangenta cu realitatea spre 0.

Raspunde

Comenteaza