VIDEO. Clujenii sunt așteptați la “Cluj Folk Fest” după o pauză de 9 ani. Vezi când va avea loc prima ediție și ce MESAJE au transmis ARTIȘTII care vor urca pe scenă

by admin

La mijlocul lunii iunie, clujenii se vor putea bucura din nou de un festival cu muzică folk după mulți ani. Prima ediție “Cluj Folk Fest” va avea loc pe scena sălii de spectacole ”Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților, acolo unde vor urca 15 artiști, în weekend-ul 18-20 iunie 2021. Numărul spectatorilor va fi limitat, iar doritorii vor trebui să se grăbească pentru a mai prinde bilete disponibile. Conform reglementărilor CNSU, accesul va fi permis pentru toată lumea, indiferent dacă va fi vaccinat sau nu, fără test PCR, însă pe toată durata spectacolului va trebui purtată masca de protecție și menținută distanțarea socială.

“Mă bucur în primul că la Cluj se va organiza această primă ediție de festival cu muzică folk. Se dorește pe viitor să devină un mare festival. Folk-ul înseamnă muzică bună, emoție dar și poezie. El trebuie să ajungă și la tinerele generații. (…) Important este că se vede un pic de senin la orizont. Ne-am fi dorit să vedem fețele oamenilor și să nu stea cu mască, asta ar însemna normalitatea. Să vezi prietenii din sală, pentru că ceea ce cânți produce bucurie pe fețele oamenilor. Măsurile de siguranță vor fi respectate cu siguranță de toți.

Voi urca sâmbătă seara pe scenă în formula de trio, alături de instrumentistul clujean Jimi Laco și pianistul meu. Sâmbătă va mai fi Marius Bațu, Ducu Bertzi, dar și Daniel Iancu. Sper să vină lumea, să vină cât mai mulți clujeni să ia parte la această primă ediție de Cluj Folk Fest chiar dacă vremea va fi bună. Sper să nu plece prin altă parte și să vină să ne vadă”, a declarat pentru Servus, Cluj, chitaristul Emeric Imre.

Un alt artist care va urca pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca este interpreta și compozitoarea română, Magda Pușkaș. Aceasta se bucură că va cânta din nou în fața sutelor de clujeni, însă consideră că transmisia și vibrația dintre artiștii de pe scenă și spectatori nu se va simți ca în vremurile bune, deoarece chipurile oamenilor vor fi acoperite de masca de protecție.

“Clujul chiar merită un festilval de folk. Consider Clujul printre primele orașe din România. Nu poate fi inclus aici doar Bucureștiul. Clujul este un oraș de elită. Nu neapărat că folk-ul ar fi o chestie fără de care nu se poate. Că se poate fără orice până la urmă. Am văzut asta din păcate… Dar sunt sigură că vor veni oamenii în număr mare, mai ales amatorii de muzică folk, cei care vor fi reprezentanți de seamă.

Nu sunt de acord cu ideea că oamenii ar trebui să fie vaccinați ca să-și vadă artiștii. Este foarte trist, frustrant și nedrept. Dacă se fac concerte, prefer să fie afară. Altfel ce transmie e, ce vibrație? Chiar am zis că o să îmi declin concertele în care fanii mei sau oamenii care vor să mă asculte, să fie nevoiți să se vaccineze. Deci nu sunt de acord cu asta. Atunci să ni se dea posibilitatea să facem concerte pentru cei vaccinați și pentru nevaccinați, pentru că așa ar fi corect. Conștiința mea nu m-ar lăsa să forțez, să bat cuiva apropo-uri. Noi ca artiști suntem ăia mai rebeli, mai avangardiști. Eu nu sunt o susținătoare a constrângerii spectatorilor să se vaccineze sau să facă teste PCR ca să vină să mă vadă. Vorbesc strict în numele meu, nu îmi permit în numele artiștilor sau al organizatorilor”, ne-a explicat interpreta Magda Pușkaș.

Conform reglementărilor CNSU, numărul de locuri din sala de spectacole “Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților va fi limitat, accesul publicului va permis pentru toată lumea, indiferent dacă va fi vaccinat sau nu, fără test PCR, dar pe toată durata spectacolului vor trebui respectate măsurile de protecție sanitară: purtarea măștii de protecție și menținerea distanțării sociale.

Iubitorii de folk din județul Cluj, și nu numai, vor avea șansa să întâlnească 15 dintre cei mai renumiți artiști ai acestui gen muzical din România, în ideea de a face din această ediție o experiență memorabilă atât pentru public, cât și pentru muzicieni. Artiștii vor urca pe scenă după cum urmează. Vineri, 18 iunie: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Adrian Ivanițchi, Cosmin Vaman & Spam. Sâmbătă, 19 iunie: Ducu Bertzi, Emeric Imre trio, Daniel Iancu, Marius Bațu, Cristi Dumitrașcu. Duminică, 20 iunie: Țapinarii, Magda Pușkaș, OCRU, Fără Zahăr, Dinu Olărașu.

Concertele vor începe la ora 18:30, iar accesul se va face începând cu ora 17.00, respectând toate normele de protecție sanitară din pandemie. Spectatorii sunt rugați să vină din timp la Casa de Cultură a Studenților pentru a se evita aglomerația.

Biletele pe zile și abonamente pot fi cumpărate de aici: https://bit.ly/3pjLK6w

Vezi mai jos mesajele video transmise de formațiile Fără Zahăr, Țapinarii, dar și Ducu Bertzi.

În anul 2012, a fost realizat la Cluj-Napoca un festival dedicat muzicii folk cunoscut sub numele de Napoca Folk. Mii de clujeni s-au bucurat atunci în Piața Unirii, la festivalul care a ținut trei zile, unde au cântat peste 60 de artiști.

“Da, am mai încercat în 2012 așa ceva. A fost o primă ediție de Napoca Folk. A fost o mare reușită cu trei seri mirifice cu 66 de artiști. A fost mult mai mare ca line-up, dar din păcate a fost o singură ediție și atât. Din fericire, am întâlnit acum niște oameni care vor să facă anual acest festival și să crească. Să ajungem să avem la Cluj un festival folk printre atâtea festivaluri de toate genurile. Folk-ul lipsea Clujului. Trebuie să renască boema clujeană”, ne spune Emeric Imre.

“Acum mulți ani, am adunat totuși în Piața Unirii în jur de 4.000 de oameni la folk. Nimeni nu ar fi crezut, dar totuși au ieșit 4.000 de clujeni să asculte folk. Oamenii au venit de curiozitate, de drag, care cum au vrut. Atmosfera a fost foarte frumoasă. Folk-ul antrenează emoțiile. Apelează puțin mai mult la emoțiile din profunzime”, încheie Magda Pușkaș.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza