Cum va trebui să purtăm măștile de protecție după ieșirea din starea de urgență

by admin

Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie după 15 mai. Va trebui să o purtăm atât la serviciu, cât și în mijloacele de transport în comun, în magazine sau în alte spații publice închise. 

Proiectul de lege privind măsurile din timpul stării de alertă reglementează și modul în care trebuie purtate măștile de protecție. Astfel, angajații care lucrează cu publicul trebuie să-şi schimbe masca la cel mult 4 ore. 

„Obligaţia de a purta în permanenţă masca ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura măşti pentru aceştia, precum şi soluţii de dezinfecţie a mainilor în zona de acces în incinta”, se arată în propunerea Guvernului.

Se supun acestei reguli, angajaţii care lucrează în companiile cu obiect de activitate: 

a) vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului; 

b) activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului; 

c) activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine, centrele de îngrijire personală, precum vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală. 

Dacă nu ne conformăm acestor prevederi, putem fi reclamați la 112, susține ministrul de Interne.  „În momentul acela sunaţi la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, dacă nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a răspuns Marcel Vela unui jurnalist.

Instituţiile şi autoritățile publice, dar şi toţi operatorii economici, au obligaţia de a face triajul epidemiologic la venirea angajaților la locul de muncă. De asemenea, angajatorii, atât din sistemul public cât şi din privat, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi pot decala programul de lucru, pentru a se evita aglomeraţia la locul de muncă. Prevederea este doar o recomandare, nu o obligaţie. 

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

elena 12/05/2020 - 13:52

Domnule Arafat de ce in perioada starii de urgenta nu trebuie sa purtam masti si dupa trebuie? Aveti cumva procent din vanzarea mastilor de sunt obligatorii?

Raspunde

Comenteaza