Președintele României, Nicușor Dan, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia acesta a discutat despre primul pachet de măsuri fiscale al Guvernului Bolojan. Șeful Statului a explicat, de asemenea, ce impact va avea următoarea rectificare bugetară asupra Administrației prezidențiale și a subliniat nevoia unei noi legi a salarizării.
VIDEO:
Principalele declarații ale Președintelui Dan:
- Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, România are potențial economic, așa cum am spus, la finalul lui 2026, dac nu facem greșeli vom intra în OCDE și astfel România va deveni interesantă pentru investitorii străini. Asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși: vom face reformele necesare pentru ca situația financiară a României să se redreseze.
- În momentul când o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, administrația prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu, pentru a participa la acest efort colectiv.
- De ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegiilor înaintea celor care să-i afecteze pe toți românii: răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare. Singurul răspuns credibil a constat în faptul că vor crește veniturile
- Angajamentul guvernului a fost că TVA-ul nu va crește și că vom avea o reevaluare înainte de evaluarea Comisiei din 15 octombrie. Vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficient sau nu
- Referitor la pensiile speciale ale magistraților: A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariu.
- Un mesaj foarte ferm în ce privește legea magistraților: există o prevedere tranzitorie conform căreia persoanele care care îndeplinesc condiția de pensionare, la acest moment, își păstrează drepturile prevăzute de lege și dacă vor ieși la pensie mai târziu.
- În urma discuției din spațiul public privind cheltuielile mele în timpul campaniei electorale vă prezint următoarea situație: în precampania din alegerile locale din 2024, am avut donații de 1.750.000 lei și cheltuieli de 1.650.000 lei. În campania prezidențială, donațiile au fost de 9.550.000 lei iar cheltuielile de 7.000.000 lei. pentru campanie am strâns în total 18.700 de donații online (mai puțin de 5000 de euro). Principalii donatori: Măriuca și Florin Talpeș (810.000 lei), Dan Ostache (810.000 lei), Aurel Iancu, (500.000 lei), Anamaria Mihai (250.000 lei)
- România are nevoie de o lege a salarizării unitare în care sporurile să fie integrate transparent și justificat, iar această lege să nu fie modificată ani de zile
- Nu sunt mulțumit, am spus asta de mai multe ori, nici de DNA, nici de Parchetul General. Și unul și altul, pentru că, în opinia mea, nu există un management care să facă o ierarhie a activității parchetului pe tipuri de infracțiuni și o alocare de resurse care să fie corespunzătoare.