Cât de bine stau românii la capitolul „work-life balance”?

by Christian Suciu

În lumea modernă, viețile majorității oamenilor se raportează în primul rând la munca. Mulți sunt preocupați de muncă și în timpul liber, dar asta nu înseamnă neapărat că au rezultate foarte buna la job sau în afacerea pe care o conduc.

Mai multe ore petrecute la serviciu nu garantează eficiența și, în plus, afectează viața personală. În acest scenariu se încadrează românii, care muncesc mai mult decât alți europeni, dar nu se pot lăuda cu o productivitate deosebită.

Potrivit unui studiu făcut de un institut francez, România este una dintre țările în care se muncește mult (40,2 ore pe săptămână, față de media europeană de 37,5 ore pe săptămână). Românii sunt codași, însă, la capitolul productivitate. Concret, productivitatea muncii în țara noastră este cu 30% sub media europeană.

România avea a 8-a cea mai mică productivitate a muncii per oră lucrată raportată la media Uniunii Europene. Se poate și mai rău: valori mai mici s-au înregistrat în Croația, Letonia, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Grecia și Bulgaria. La polul opus se afla Irlanda, cu o productivitate de 123,5% peste medie. La rândul ei, Germania a înregistrat o productivitate a muncii cu 22% mai mare decât media europeană. 

Așa cum spuneam, chiar dacă nu există productivitate, nu prea avem nici timp liber, mai ales că unii dintre conaționali au și servicii part-time pe lângă job-ul de bază, pentru a strânge bani sau pentru a face față cheltuielilor.

Viață profesională vs viață personală

Conceptul work/life balance se referă la rezolvarea gestionarea conflictului dintre timpul dedicat muncii și timpul liber. Ideal este ca între viața profesională și cea personală să existe un echilibru.

Pentru menținerea acestui echilibru există mai multe bune practici, precum:

Managementul timpului

Managementul eficient al timpului implică folosirea optimă a resurselor de timp pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice. Gestionarea se  face prin obiective adecvate si prin prioritizarea sarcinilor care sunt importante și/sau urgente. 

Managementul stresului

Oamenii din jur, distragerile și sarcinile continue pe care le avem de îndeplinit pun asupra noastră o presiune constantă. În plus, multi-tasking-ul adâncește problema, accentuând stresul. Prin urmare, este necesar să ne relaxăm cât se poate de eficient în timpul liber. Unii se distrează pe platforme precum Unibet pariuri sportive, alții citesc, alții ascultă muzică etc.

Managementul schimbării

Într-o lume foarte dinamică, schimbarea este singura constantă. Adaptarea la noile realități este vitală pentru o carieră de succes și pentru o viață personală fericită. 

Managementul tehnologiei

A gestiona tehnologia în mod eficient înseamnă a te asigura că aceasta deservește obiectivele tale. Tehnologia este de mult timp alături de noi, însă rata schimbării se accelerează. Trebuie să avem grijă ca noi să controlăm tehnologia, nu invers.

Managementul timpului liber

Aspectul cel mai des invocat când se discută despre echilibrul dintre carieră și viața personală este recunoașterea importanței odihnei și a relaxării. Cercetătorii subliniază faptul că timpul liber este o componentă vitală a existenței umane și că acesta nu trebuie scurtat sau, mai rău, eliminat. Repetiția activităților de relaxare generează monotonie, de aceea un management eficient al timpului liber presupune diversificarea activităților.

Pe măsură ce societatea românească se aliniază la valorile din Vest, tot mai multe companii ajustează programul de lucru și creează un cadru astfel încât angajații să fie mai puțin solicitați, dar mai productivi. Introducerea sistemului de muncă hibrid, cu zile la birou și zile în care se muncește de acasă, este un pas important către stabilirea și în România a unui echilibru „work-life” optim.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza