4 februarie, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului. Psihologul pacienților oncologici: „Suntem alături pe tot parcursul traiectoriei oncologice și prețuim fiecare poveste oncologică”

by Oana Spiru

Astăzi, 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Scopul acestei zile este de implicare a unui număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre această afecțiune. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.

Florina Pop, psiholog clinician specialist la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta Cluj-Napoca, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile.

„Mai mult ca niciodată ne concentrăm atenția pe mesajul “împreună, toate acțiunile noastre contează”. Problema oncologică este una atât de complexă încât fiecare specialist din domeniul sănătății își are rolul lui. Cu toate schimbările care există în acest context pandemic multidisiplinaritatea rămâne. Ne dedicăm pacienților oncologici și familiilor acestora. Suntem alături pe tot parcursul traiectoriei oncologice și prețuim fiecare poveste oncologică”, spune psihologul Florina Pop.

Totodată, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică anunță lansarea campaniei „Povestea ta, de ziua noastră”, campanie de susținere a femeilor cu cancere genito-mamare.

Campania are ca obiectiv susținerea pacientelor pe tot parcursul bolii astfel încât ele să își poată dezvolta abilități de autoreglare emoțională pentru a face față bolii și traiectoriei acesteia (de la etapa de screening, diagnostic, tratament, remisie sau îngrijire paliativă).

Campania se va desfășura în perioada 1-8 martie 2021 sub forma unor webminarii dedicate pacientelor și a unor workshop-uri dedicate profesioniștilor din sănătate care abordează mai multe teme:

1 Martie – Cancerele din sfera genito-mamară

2 martie – Comunicarea profesioniștilor din sănătate cu pacienta & Ce trebuie să întreb medicul când aflu ca am cancer?

3 martie – Probleme de diagnostic

4 martie – Mituri în nutriția pacientului oncologic

5 martie – Reconstrucția mamară – aspecte estetice și adaptarea psihologică în perioada de supraviețuire

6 martie – Cancerele în sarcină

7 martie – Relația de cuplu în timpul și după tratamentul oncologic

8 martie – Reintegrarea socio-economica a femeilor cu cancere genito-mamare

Te-ar putea interesa si

Comenteaza