Tatăl și fiica în rolurile principale din Rigoletto, la Opera Maghiară Cluj

by admin

Publicul va avea ocazia să savureze opera lui Giuseppe Verdi: Rigoletto, într-o distribuție specială, în data de 6 februarie, de la ora 18:30, pe scena Operei Maghiare Cluj. Rolul lui Rigoletto și cel al fiicei sale, Gilda, vor fi interpretate de Fülöp Márton și fiica lui, Fülöp-Gergely Tímea.

Rigoletto se numără între personajele dramatice cele mai puternice din operă, un caracter complex și tragic, deodată înspăimântător și demn de milă. Solistul Fülöp Márton și-a dovedit de mai multe ori excepționalele calități artistice în rolul bufonului cu limba ascuțită, iar Fülöp-Gergely Tímea își celebrează debutul clujean în rolul lui Gilda. Relația dintre tată și fiică reprezintă una dintre temele centrale ale operei lui Verdi. Rigoletto încearcă să-și crească fiica izolat de restul lumii, dar totuși ea va fi sedusă de ducele de Mantua. Gilda încearcă să oprească răzbunarea tatălui său, dar în final cade pradă inocenței sale angelice.

Acțiunea operei este caracterizată de contraste dinamice exprimate și prin muzica lui Verdi, unde fiecare personaj principal este definit prin propria temă muzicală.

Verdi a considerat Rigoletto cea mai bună operă de-a sa, acest fapt fiind demonstrat și de succesul acestuia neîntrerupt de mai mult de un secol și jumătate. Aria La donna è mobile se bucură și ea de un succes mondial, în spectacolul din Cluj fiind interpretat de Stefan von Korch în rolul ducelui de Mantua. În rolul lui Sparafucile publicul îl va vedea pe Szilágyi János, rolul lui Maddalena va fi interpretat de Veress Orsolya, iar cel de-al contelui de Monterone, de Mányoki László.

Spectacolul este dirijat de Kulcsár Szabolcs, iar regia este semnată de Selmeczi György.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza