Campanie de strângere de fonduri pentru Fundația Doina Cornea

by admin

Leontin Horaţiu Iuhas, fiul Doinei Cornea, face apel la societatea românească pentru susţinerea înfiinţării Fundaţiei Doina Cornea. Recent s-a lansat website-ul www.fundatia-doinacornea.ro, platforma pentru strângerea de fonduri necesare înfiinţării fundaţiei. Conform legislaţiei în vigoare este nevoie de 200.000 lei pentru înfiinţarea unei fundaţii. Printre membri fondatori se află: Ana Blandiana, Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Consiliul Judeţean Cluj, Eparhia Greco – Catolică de Cluj – Gherla, Cabinetul de avocatură Iordăchescu & Asociaţii şi mulţi alţii

Doina Cornea a fost, în anii ’80, printre puţinii opozanţi la politicile distructive ale lui Nicolae Ceauşescu, susţinute şi impuse de Partidul Comunist cu “braţul său armat”, Securitatea şi tolerate de marea majoritate a cetăţenilor României. După 1989 a avut o activitate continuă în direcţia democratizării şi aşezării României pe un făgaş firesc în care îi este locul: crearea statului de drept, poziţionarea României pe plan internaţional, în Uniunea Europeană, în Alianţa NATO şi, nu în ultimul rând, printre puternicele monarhii constituţionale.

“Mă tem că Doina Cornea nu a primit recunoaşterea meritată, la nivel de societate, dincolo de decoraţiile acordate de statul român şi de cel francez. Titlurile astea îşi au greutatea lor şi simbolistica lor, dar, de ani de zile, nu se mai vorbeşte de Doina Cornea şi se vorbeşte iată, acum, când a dispărut pentru că, o spun mereu, românii au vocaţia parastasurilor. Când un om e în viaţă, nu-l preţuiesc întotdeauna cum se cuvine, iar, când dispare, atunci există un mic moment de pietate. Ea e, totuşi, omul care a salvat, aş spune, înainte de 1989, onoarea acestui popor pentru că a fost între cei foarte puţini, şi încă cineva cu un profil foarte aparte, care a înţeles să se manifeste curajos, iar curajul, pe vremea aia, se plătea scump şi ea a fost dispusă şi a plătit preţul curajului ei”, a spus Andrei Pleșu.

Leontin Horaţiu Iuhas, fiul Doinei Cornea, a început de mai bine de 1 an de zile demersurile pentru înfiinţarea Fundaţiei Doina Cornea. Conform legislaţiei în vigoare este nevoie de 200.000 lei pentru înfiinţarea unei fundaţii. Recent s-a lansat website-ul www.fundatia-doinacornea.ro, platforma pentru strângerea de fonduri necesare înfiinţării fundaţiei.

de mai bine de 1 an de zile demersurile pentru înfiinţarea Fundaţiei Doina Cornea. Conform legislaţiei în vigoare este nevoie de 200.000 lei pentru înfiinţarea unei fundaţii. Recent s-a lansat website-ul www.fundatia-doinacornea.ro, platforma pentru strângerea de fonduri necesare înfiinţării fundaţiei.

Printre obiectivele fundaţiei se numără păstrarea vie a memoriei doamnei Doina Cornea prin organizarea de evenimente (simpozioane, conferinţe, prezentări), publicarea desenelor, picturilor şi operei sale care a rămas nepublicată, republicarea cărţilor apărute deja, organizarea de expoziţii ce cuprind opera sa, realizarea unei case memoriale care să-i poarte numele, înfiinţarea unei edituri a fundaţiei, dar şi alte activităţi care să fie în concordanţă cu scopul Fundaţiei Doina Cornea.

Ana Blandiana spunea despre Doina Cornea că, în pofida fragilităţii ei, a fost nu doar omul cel mai puternic din România ceauşistă ci omul care ne-a ţinut locul tuturor. A fost poporul român care în mod simbolic, prin ea, începea să existe.

“Iar noi, în mod simbolic, simţeam prin ea că nu mai trebuie să ne fie ruşine. (…) Felul în are a fost tratată după 89 se potriveşte cu faptul în care ne-am tratat toţi marii oameni. (…) De la modul în care a fost insultată în primii ani după Revoluţie şi până la felul în care a fost ignorată există mereu-mereu aceeaşi crasă nerecunoştinţă şi lipsă de bun simţ istorică”, a adăugat Ana Blandiana.

“Ne-am fi aşteptat ca, după 1989, să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoştinţei noastre, una care să apere puţinele legende ale rezistenţei şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câţiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceauşescu. Şi, totuşi, nu Doinei Cornea i-am pus flori zilnic în poarta casei ei, unde fusese bătută de oamenii Securităţii. Nici nu ne-am dus să-i cerem iertare pentru tăcerea noastră de-atunci şi pentru singurătatea ei, şi nici să-i mulţumim pentru graţia cu care ar fi fost gata să se despartă de viaţă pentru a spăla ruşinea noastră, a celor dispuşi să îndure la nesfârşit şi orice. () Am văzut pentru prima oară chipul Doinei Cornea după 1990 în stop-cadrul care încheia o peliculă filmată clandestin în România anului 1988. Proiectat pe ecranele televiziunilor europene, chipul acela, răscolitor de senin, ne-a adus în conştiinţa Europei ca pe o emblemă a spiritului capabil să conteste Răul cu preţul vieţii. (…) Cultul eroilor nu-l au decât oamenii unui popor care pot recunoaşte ca superior ceea ce le este cu-adevăr superior. Noi ne acceptăm eroii abia atunci când şi-au luat locul într-un trecut care nu ne obligă. Cât sunt vii, preferăm să le împrumutăm urâţenia noastră decât să imităm frumuseţea lor. (…) Doina Cornea, în schimb, n-a mai existat pentru noi de peste două decenii. N-a devenit un model, aşa cum s-ar fi cuvenit”, a declarat Gabriel Liiceanu.

“Din păcate uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de plecarea ei. Paradoxal, memoria ei este mai vie acum în exteriorul decât în interiorul României. Doina Cornea, decorată cu nenumărate distincţii importante a fost şi ar trebui să rămână pentru multe generaţii ce ne vor succeda un simbol al demnităţii şi curajului. Aşadar, pentru păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea, pentru cunoaşterea şi răspândirea ideilor pe care le-a promovat, am iniţiat procedurile pentru crearea Fundaţiei Doina Cornea” afirma Leontin Horaţiu Iuhas.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza