Aroma cafelei proaspăt prăjite nu mai e doar fantezie. Poate fi încercată la Cluj

by Cristina Mihaila

Dacă mergi la pas prin centrul Clujului, înspre gară, e posibil să te oprească la un moment dat un miros puternic de cafea proaspătă. E o aromă pe care nu ai cum să o simți în altă parte, pentru că acolo se află o prăjitorie artizanală de cafea, unde cei mai pretențioși consumatori pot să-și satisfacă gusturile.

Aici facem cunoștință cu Tiberiu Socaci, un tânar clujean pasionat de cafea, care și-a deschis prăjitoria alături de câțiva asociați. El ne explică de ce ar trebui să nu facem compromisuri și să alegem întotdeauna o cafea proaspăt prăjită.

“Cu cât e mai veche, cafeaua își pierde din arome, devine stătută. Acesta este motivul pentru care firmele mari de cafea prăjesc boabele foarte mult, ca să țină mai mult timp. Problema este că de multe ori este prăjită atât de tare încât devine carbonizată și capătă un gust foarte amar”, explică Tiberiu.

Aici, întregul proces poate fi controlat și aflăm că există mai multe tipuri de prăjire a cafelei: “cinnamon roast” sau “city roast” sunt tipuri de prăjire ușoară, o rumenire a boabei dacă vreți. “Vienez”, „french”, „italian” sau „full city” presupun o prăjire mai intensă. Însă nu doar asta dă gustul autentic al cafelei, ci și metoda de măcinare. “Cel mai important este să fie măcinată atunci când se folosește, o cafea măcinată înainte se va oxida foarte rapid în cazul în care particulele de cafea intră în contact cu oxigenul. În plus, în funcție de metoda de preparare vei avea o granulație diferită: “turkish coffee” înseamnă o măcinare foarte fină și este cafeaua fiartă la ibric. Dar poți să mergi pe zona de “french press”, adică pui cafeaua în apă fierbinte și te folosești de această metodă de infuzie a cafelei, dar aici se merge pe o măcinătură foarte mare“ , mai spune Tiberiu.

Deocamdată, afacerea se axează pe livrarea cafelei proaspăt prăjite acasă, la birou sau oriunde aveți nevoie de ea. Dar puteți savura o ceașcă și la fața locului, pe strada Horea.

Sebastian Duca

Te-ar putea interesa si

Comenteaza