Expoziție vernisată de Regele Carol I și Regina Maria, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Lucrările sunt semnate de Grigorescu

by admin

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) organizează între 18 septembrie și 6 octombrie, expoziţia „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”, cu lucrări din patrimoniul instituției.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 18 septembrie 2019, ora 17, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii nr. 30) în prezenţa managerului muzeului, Lucian Nastasă-Kovács și a curatorului expoziţiei, dr. Ioana Filipescu.

Nicolae Grigorescu se numără, alături de Theodor Aman, Ion Andreescu și Ștefan Luchian, printre promotorii picturii moderne românești. Acesta și-a desăvârșit educația artistică în timpul studiilor la Paris.

Fondul muzeului clujean este alcătuit din 96 de schițe cu subiecte diferite: portrete, studii de figură, scene de gen, arhitectură sau scene de război, fiind inițial cercetat și publicat în anul 1967 de către Alexandra Furnică-Rus și Negoiță Lăptoiu .

Lucrările au fost expuse inițial pe simezele Institutului de Studii Clasice ale Universității Regele Ferdinand I (fosta stradă General Gherescu 2, actuala Daicoviciu) în trei săli, expoziția fiind organizată de pictorul Catul Bogdan. Inaugurarea expoziției a avut loc pe data de 21 octombrie 1930, în prezența donatorului și a directorului institutului, profesorul Panaitescu, avându-i ca oaspeți de cinste pe Regele Carol al II-lea și Regina Maria.

18 septembrie 2019 – 6 octombrie 2019

Prin această expoziție, se dorește valorificarea lucrărilor de grafică realizate de Nicolae Grigorescu, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția poate fi vizitată până în 6 octombrie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza