Peste 7.000 de elevi clujeni de clasa a II-a susțin Evaluarea Națională în perioada 13–16 mai 2025

by Bianca Baraboi

În perioada 13–16 mai 2025, un număr de 7.036 de elevi din județul Cluj, aflați în clasa a II-a, vor participa la Evaluarea Națională organizată la finalul anului școlar, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației prin Ordinul nr. 6595/04.09.2024.

Dintre aceștia, 4.954 de elevi provin din mediul urban, iar 2.082 din mediul rural. În municipiul Cluj-Napoca, vor susține probele 3.641 de elevi, din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private.

Evaluările se desfășoară în timpul orelor de curs, în sălile de clasă obișnuite ale elevilor, fiind administrate de către învățătorii claselor, alături de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa evaluată.

Calendarul probelor este următorul:

  • Marți, 13 mai 2025 – proba scrisă la Limba română / Limba maternă: evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise;
  • Miercuri, 14 mai 2025 – proba la Limba română / Limba maternă: evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite;
  • Joi, 15 mai 2025 – proba de evaluare a competențelor la Matematică și Explorarea Mediului;
  • Vineri, 16 mai 2025 – elevii care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba de receptare-producere a mesajelor scris-citite în limba română.

Fiecare probă are o durată de 45 de minute, iar testele vor fi evaluate în cadrul unității de învățământ în maximum 7 zile de la data susținerii ultimei probe.

Este important de subliniat că rezultatele obținute nu se trec în catalog și nu se afișează public. Acestea vor fi comunicate individual părinților și elevilor și vor fi utilizate pentru întocmirea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul. Scopul acestor evaluări este de a oferi o imagine clară asupra nivelului de competențe fundamentale dobândite până în acest punct la disciplinele: limba română, limba maternă și matematică.

Recomand cadrelor didactice și părinților să aprecieze aceste evaluări pentru relevanța lor stadială, în vederea elaborării planurilor individualizate de învăţare, acolo unde acestea se impun, deoarece aceste evaluări permit cunoașterea nivelului competenţelor dobândite de elevi până în acest moment. Totodată, această diagnoză permite cadrelor didactice valorificarea rezultatelor la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, prin măsuri specifice luate la nivelul fiecărei clase de elevi, scopul fiind acela de a optimiza progresul fiecărui elev”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza