Arthur, cel mai mare urs din România, a fost omorât de un prinț austriac

by Oana Spiru

Datorită dimensiunilor și posturii impresionante, la cei 17 ani ai săi, Arthur era considerat regele urșilor din România. E mort. A devenit trofeu de vânătoare într-o țară în care vânătoarea este interzisă, dar este posibilă prin derogări de la Ministerul Mediului.

Asociația „Agent Green” a prezentat date și documente din care reiese că prințul Emanuel de Liechtenstein a vânat unul dintre cei mai cunoscuți urși din pădurile românești. El s-a folosit de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar.

Organizațiile Agent Green din România și VGT din Austria condamnă, printr-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către prințul Emanuel de Liechtenstein. Acesta a fost în România în luna martie pentru a împușca un urs, la o partidă de vânătoare pentru trofee. Ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prinț în localitatea Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată.

Conform Radio Europa Liberă România, Prințul s-a folosit de o derogare, vânătoare de urși fiind ilegală în România, derogare oferită de Ministerul Mediului către Asociația de Vânătoare Botos pentru a fi ucisă o ursoaică ce ataca oamenii. Acesta nu a ucis însă ursoaica, ci l-a ucis pe Arhur. Acest exemplar era considerat regele urșilor din România, datorită dimensiunilor și posturii impozante.

Într-o declarație pentru Digi24, ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune despre acest caz că… au început verificări. „Am demarat un control pentru a verifica ce s-a întâmplat acolo. Nu avem încă rezultatul controlului. Acolo sunt mai mulți urși problemă, așa rezultă din cererile depuse. Nu a fost aprobată decât o cerere. Oamenii continuă să reclamă probleme. Vin aproape zilnic solicitări din teritoriu, din mai multe zone. Analizăm, acolo unde dosarele sunt complete, se aprobă. Există o aprobare pentru un exemplar de urs. E extrem de complicat dacă într-un fond de vânătoare s-a văzut o dată că a intrat tot el a intrat și acela a fost extras. Acolo unde sunt mai multe cereri pot începe discuțiile dacă a fost aprobare pentru primul sau al doilea, sau al treilea urs”.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Poiana 05/05/2021 - 17:56

Ăsta e „prinț”? Ăsta-i un meschin, un om mărunt care nu are nimic ce ar putea să-l înnobileze câtuși de puțin. Ce ins, în anul 2021 și având atât de multe opțiuni la dispoziție, mai simte nevoia să-și mai ia un dram de plăcere dintr-o astfel de faptă? Lașul ăsta trage cu arama de la sute de metri, înconjurat de o droaie de aghiotanți iar apoi se bucură crezându-se mare viteaz, văzând cum un animal se zbate în agonie. Este exact genul de om care nu a răsfoit în viața lui nimic, nu a vizionat nimic, nu a ascultat nimic, nu a admirat nimic și de asta e încă aici, de aici i se trage mediocritatea colosală, nu accede încă la esență, la frumos. Adesea, odiosul depășit de prezent și de lumea modernă, alege să trăiască într-o perioada barbară, rămânând etern un grobian neșlefuit cu apucături „jenibile”. Un prinț, așa cum îl numește presa, este mai mereu un spirit elevat și înălțător, trăiește în lumea marilor idei, nu are timp de astfel de gesturi banale și învechite…

Raspunde

Comenteaza