Daruri de Crăciun direct din camioane! O acțiune umanitară marca Tășuleasa Social.

by Cristina Mihaila

De Crăciun, faptele bune se înmulțesc. Este luna în care ne gândim, poate cel mai mult din an, la cei mai puțin norocoși, fără familii, bolnavi sau fără sprijin în viață. Fiecare firmă,mare sau mică, biserică, asociație, comitet, organizează acțiuni caritabile. ”Camionul de Crăciun” are ceva în plus, și anume …cine primește, trebuie să ofere ceva la rândul lui. Copiii din zonele de munte din România primesc cadouri din Germania, dar și o scrisoare (gen fluturaș) în care li se cere să fie prietenoși cu mediul și cu turiștii, să se implice în voluntariate, în problemele comunității, să ajute cât de puțin pe altcineva.

Pentru început o lecție despre cultură

Alin Ușeriu, președintele asociației, este greu de găsit. Ca orice montagnard, se află toată ziua pe munte, plantează pomi, îi unește și motivează pe voluntari, nu-i mai ajunge timpul să le rezolve pe toate și nu mai are cum să lase totul baltă. Am început să-l căutăm mai demult, iar când în sfârșit ne-am auzit la telefon, a fost primul care ne-a întrebat ”Dar de ce vă place Camionul de Crăciun”? Răspunsul a venit rapid…”Pentru că nu este vorba doar despre a oferi ceva, este despre implicare la cel mai înalt nivel, deși se face de jos în sus, de la mic la mare.” Apoi a început să ne povestească despre Camionul de Crăciun, din mașină, în drum spre București.

Se știe despre cei care iubesc muntele că sunt oameni de nădejde, Alin Ușeriu, a depășit semnificația acestui cuvânt. A trăit o perioadă în Germania și s-a întors, cu experiența la pachet, să facă treabă în România, mai precis la Bistrița. De acolo a reușit să mobilizeze zeci de mii de voluntari în diverse activități, printre care Via Transilvanica, Ziua Micilor Voluntari, Camionul de Crăciun, multe altele. Până acum s-au implicat în acțiunile Tășuleasa Social, firme și instituții din România, voluntari tineri, bătrâni sau copii.

”Oamenii trebuie să înțeleagă că pădurea aparține tuturor și dacă ea va dispărea, atunci vom dispărea și noi. Problemele de mediu nu pot fi despărțite de problemele sociale: o catastrofă ecologică va fi urmată întotdeauna de o catastrofă economică și, implicit, de grave probleme sociale. Într-o comunitate, cultura nu înseamnă doar să apreciezi o operă de artă, ci să ai grijă de cei 4 metri patrați din jurul tău, să trăiești curat, să îi respecți pe ceilalți și să dai „Bună ziua”. Grija față de mediu face parte din cultură, pentru că natura este cea care îți oferă tot ce ai nevoie ca să supraviețuiești. La Tășuleasa Social, cultura, grija față de mediu și implicarea socială nu pot fi despărțite.”-Alin Ulhmann Ușeriu, președinte asociația Tășuleasa Social.

CAMIONUL DE CRĂCIUN

Pentru noi, românii, a devenit tot mai clar faptul că că nu ne simțim bine de sărbători dacă nu facem o faptă bună! La fel ca în toate acțiunile Tășuleasa și de dat aceasta este vorba de ajutor, de solidaritate, de implicare socială. Acțiunea, pusă la punct împreună cu organizaţia germană Die Johanniter, este ceva simplu, amploarea și urmările ei fiind de nedescris în cuvinte.

În acest an, darurile vor fi împărțite pe Via Transilvanica. Dacă nu ați aflat de Via Transilvanica, vă spunem doar atât…un drum de 950 de kilometri care va străbate România de la sud la nord, un adevărat pelerinaj pentru turiștii români sau străini, similar cu Camino de Santiago(Spania), Via del Vino(Italia) etc. Și, deși au fost inaugurați aproape 400 de kilometri, poate fi considerat deja un brand de țară.

Acțiunea “Camionul de Crăciun”, demarează luna aceasta în Germania. Sute de voluntari adună cadourile, pun scrisori, lucruri pe care oricine ar fi fericit să le primească, apoi camioanele, anul trecut 17 la număr, pornesc în România, a doua zi de Crăciun.

”Nu vreau să se creadă că ne jucăm de-a caritatea, să fie clar, noi nu suntem Dumnezeu! Nu împărțim lumea în săraci și bogați, cadourile merg la toată lumea. Însă le cerem să fie prietenoși cu turiștii, să vină voluntari alături de noi sau în alte părți, să dea atenție cuiva, să ajute pe cineva la rândul lui. În 2007 și 2008 nu am organizat acțiunea, pentru că după intrarea în Uniunea Europeană, nu credeam că va mai fi necesar. Am trecut prin satele de munte, iar copiii ne așteptau. I-am întrebat: ”Ce faceți aici?”, ”Păi…așteptăm Camionul de Crăciun!”, a venit răspunsul lor. Am fost atât de supărat!! Din 2004 avem această acțiune și tot mai multe cadouri am primit, am început de la 3000 de beneficiari, iar acum avem 25.000. Nu putem spune încă ce va fi anul acesta, așteptăm.” – Alin Ulhmann Ușeriu, președinte Tășuleasa Social

Cadourile sunt adunate de asociații non-guvernamentale, în școli, biserici şi supermarketuri, se încarcă în camioane, iar în dimineaţa celei de-a doua zile de Crăciun, șoferii se întâlnesc pentru a pune la punct ruta și detaliile convoiului, îşi iau rămas bun de la familii şi pornesc către noi.

Unde ajung? Acolo unde Moșul este posibil să întârzie, în satele greu accesibile, pe Via Transilvanica. Anul trecut, au fost stabilite 12 rute și au fost primite cu mare bucurie în 168 de localități, din județele Bistrița Năsăud, Mureș, Suceava și Cluj. Moșul însă aduce și scrisorile de care v-am povestit, în speranța că generațiile viitoare vor respecta și iubi natura, dar și semenii săi.

„Noi, Tăşuleasa Social şi Die Johanniter, suntem doar nişte postași. Anul acesta ne-am propus să mergem să-i răsplătim pe acei copii care au participat la Ziua Arborelui (n.r. se sărbătorește în martie) fiindcă vrem să le spunem că nici un efort nu rămâne nerăsplătit, că suntem mândri de ei. Mesajul nostru va fi că nu trebuie să se lase, să se implice în școală, familie, societate, natură, pentru că mai devreme sau mai târziu rezultatele se vor vedea.”, a mai precizat Alin Uhlmann Uşeriu.

Ajutoarele Moșului în România au fost până acum angajați ai Inspectoratelor Școlare, ai celor pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi, Poliție sau cei ai Prefecturii din Bistrița-Năsăud.

”Promovăm în rândul tinerilor valorile pe care le pot găsi într-o comunitate și resursele pe care le au la îndemână, promovăm solidaritatea socială, acționăm când și unde este nevoie și încurajăm voluntarii să fie solidari. Ne dorim ca cei care trec pe la Tășuleasa Social să ducă mai departe mesajul nostru și să practice acasă ceea ce au învățat făcând voluntariat. Să sperăm că ideea noastră de a da mai departe, va da roade în anul care vine. La Mulți Ani!, a închieiat Alin Ulhmann Ușeriu

Cristina Pintilie Șendrea

foto credit: Tasuleasa Social

Te-ar putea interesa si

Comenteaza