Locul unde magia Crăciunului este transpusă în imagini pictate manual

by Cristina Mihaila

Prin oraș s-au aprins luminițele, magazinele și-au decorat vitrinele, frigul devine mai pătrunzător – e clar, se apropie Crăciunul. Și dacă la Crăciun nu este casă fără brad, nu este nici brad fără globuri. Sunt vedetele ornamentelor și e normal să fie în fiecare an mai speciale, mai originale. Dar cum îmbracă ele forma asta de sărbătoare? Ca să aflăm, am fost în vizită la fabrica de globuri din Cluj- Napoca, unde în această perioadă se lucrează intens.

Afacerea de familie a soților Gheorghe și Mihaela Turcu a luat naștere acum 25 de ani și are succes atât în țară, cât și peste granițe. ProdGlob Clasic Glass lucrează în această perioadă la capacitate maximă pentru ca globurile din sticlă și alte ornamente de Crăciun să ajungă în Italia, Anglia, Germania, chiar și în Statele Unite ale Americii. De fapt, aflăm că în fabrică se lucrează la foc continuu în tot timpul anului și prin mâinile fiecăruia din cei 35 de angajații trec undeva la 2.000 de decorațiuni de Crăciun.

Totul începe cu topirea sticlei, care apoi prinde diverse forme, care de care mai interesante.

“Le facem rotunde, ovale, în formă de îngerași, brăduți, ciupercuțe si tot felul de modele. Se încălzește amestecul special până la topire, se suflă moderat, învârtind în gură ca punctul din față să fie axial, atunci sufli în el”, explică unul dintre muncitori. Și odată ce globul prinde forma, urmează culoarea! Aici procesul creativ nu are limite. Totuși, mereu la modă rămân globurile în culorile tradiționale ale Crăciunului: roșu, alb, auriu sau argintiu. În ultimii ani, cerere mare e și pentru globurile negre.

“Amestec două soluții, le scutur și le pun în apă caldă ca să își facă reacția. După ce sunt gata, le pui la uscat. Le ștergem prima dată, pe urmă le lăcuim. Cele cu modele cu îngerași, peisaje de iarnă și tot felul de figuri le pictăm manual”, spune o doamnă care pictează globuri de mai bine de 10 ani.

Așa-i că v-am trezit interesul și ați vrea să cumpărați câteva dintre aceste minunății? Ei bine, avem o veste proastă. Și noi am ajuns cam târziu, pentru că ”spiridușii” de la fabrica de globuri sunt extrem de ocupați în această perioadă, de aceea le recomandă clienților să se gândească mai din timp cum vor să-și decoreze bradul.

“Noi suntem tot timpul in perioada de Crăciun. Doar piața romanească ne dezamagește an de an că-și aduce aminte de noi abia în noiembrie, când toată lumea e foarte mirată că nu-și poate comanda anumite globuri, cu anume modele. Le propun să le iau comanda pe loc la tot ce vor pentru anul următor. Se uită mirați, pleacă fară să facă comandă și revin in urmatorul noiembrie, când din nou e prea târziu. Asta e. De aceea pare totul ”forfota”, dar nu e așa pentru cei care-și fac vara sanie”, explica Mihaela Turcu, unul din fondatorii fabricii.

De altfel, globurile făcute la Cluj-Napoca ajung în toată Europa și până în America. Pentru că se fac manual, producția poate fi de 4 globuri pe zi de angajat și poate depăși 100 de bucăți, în funcție de complexitatea lucrării. Cele mai scumpe globuri ajung la 12 – 15 euro bucata și sunt cele speciale, care redau pe o formă sferică imagini ce s-ar putea regăsi și în tablouri.

Sebastian Duca

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Popescu 04/12/2021 - 22:01

Va rog un catalog de prezentare

Raspunde

Comenteaza