Planurile PRO România pentru Consiliul Județean Cluj

by Cezar Leizeriuc

Educația, sănătatea și mediul de afaceri sunt domeniile pe care se axează programul de guvernare pentru județul Cluj al candidatului PRO Romania Remus Lăpușan la șefia Consiliului Județean. Acesta a prezentat o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea județului și a declarat că își dorește să transforme Consiliul Județean Cluj într-o instituție mai accesibilă publicului.

În primul rând, Remus Lăpușan propune o organizare a direcțiilor ce țin de administrația județeană pe funcționalități, după modelul adoptat de alte state europene. Proiectele fiecărui domeniu să fie gestionate de manageri capabili să găsească soluții pentru problemele respective.

„Din punctul meu de vedere, ar trebui să avem o organizare foarte clară pe funcționalități. Acest lucru poate să meargă și la Consiliul Județean, dar poate să ajungă și în teritoriu la nivel de comunități. În ultimii ani, la nivel de management, toată lumea vrea să meargă pe direcții de funcționalitate. De exemplu, avem partea de infrastructură, de la drumuri județene la rețeaua de apă și canal. Teoretic, ar trebui să existe o direcție care să se ocupe de la cap la coadă doar de această zonă”.

Coordonatorul PRO România Cluj, Remus Lăpușan, a menționat că dorește să-i promoveze și să-i susțină pe producătorii locali, propunând crearea unui sistem inteligent cu indicatori foarte clari în ceea ce privește performanța fiecăruia.

„În primul rând trebuie să vedem ce producem la nivelul județului Cluj. Eu le-aș propune și cred că ar fi foarte interesant, să avem un sistem de performanță cu indicatori foarte clari. Să vedem în ce stadiu ne aflăm în acest moment, ca mai apoi să ne uităm peste 4 ani de zile să aflăm ce schimbări s-au produs. Nivelul de consum al produselor românești trebuie să crească în județul Cluj. Există zeci de producători pe multe domenii de activitate care și-ar dori să fie mult mai bine interconectați cu piața de consum”, a explicat Remus Lăpușan.

În ceea ce priveste domeniul sănătății, acesta consideră că alocările ar trebui majorate chiar dacă Consiliul Județean a făcut câteva investiții importante in acest domeniu: “Avem partea de sănătate care este foarte importantă în această perioadă. Ar trebui să existe o structură care să ia toate problemele de pe această zonă și să le găsească rezolvare”.

Programul PRO Romania este structurat pe două dimensiuni: administrație pentru oameni și administrație pentru dezvoltare și cuprinde 10 categorii mari de proiecte menite să asigure o dezvoltare echilibrată, multidimensională a județului. Proiecte precum Centrul de Mentorat și Inovare Tehnologică, Consiliul Consultativ al Cetății, Politici verzi și de energii regenerabile, Centre de Învățare Continuă și Mobilitate Profesională, Strategii pentru cultivarea și promovarea identității clujene, Parcuri Științifice și Tehologice, Un brand turistic pentru Cluj, Înființarea unui lanț de magazine cu produse locale, Modernizarea infrastructurii de transport feroviar, Realizarea Centurii Metropolitane și Digitalizarea serviciilor administrative au ca scop principal creșterea calității vieții clujenilor, asigurând în același timp un cadru propice marilor proiecte de investiții din județ, care să genereze ulterior o relansare a întregii economii regionale.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza