Florile comestibile, ingredientul-vedetă la Festivalul Alimentului de la USAMV

by admin

Sunt mai sănătoase, mai gustoase și mai…altfel. În fiecare an, studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj se întrec în lucrări de licență comestibile, care au scopul de a revoluționa industria alimentară. Anul acesta accentul s-a pus pe produse bio, fără gluten și fără grăsimi dăunătoare. Preferatele studenților par să fi fost florile comestibile, acestea fiind utilizate în mai multe preparate.

De exemplu, o băutură vegetală pe bază de nucă și pudră de toporași, realizată de Elena: „Mai întâi am copt sâmburele de nucă la o temperatură de aproximativ 140 de grade. Apoi am rehidratat nuca în condiții de refrigerare. Pudra de toporași am rehidratat-o și în același timp, am mojarat-o. Se amestecă și se omogenizează totul într-un aparat special. Tot procesul pregătirii durează undeva la 14-16 ore ținând cont că nuca trebuie să stea 10 ore la rehidratat. Pudra de toporași am ales-o pentru că am vrut să-i ofer băuturii un parfum de primăvară. O să încerc să-mi promovez produsul pe cât posibil. Ambalajul contează foarte mult, dar și gustul prin care simți nuca coaptă și parfumul de toporași”, spune studenta.  

Și Zsofia, studentă la Ingineria Produselor Alimentare, a utilizat florile comestibile pentru a crea un desert răcoritor: „Am vrut să fac o înghețată cu calorii scăzute. Prima dată fac omogenizarea iaurtului cu frișca, apoi adaug gălbenușul de ou și siropul. Următoarea etapă este pasteurizarea la 70-75 grade timp de 20 de minute. Preparea produsului durează două zile cu tot cu maturare. Lumea nu prea folosește florile comestibile. Sincer aș vrea să ajung pe piață cu produsul dacă se poate”, explică tânăra.

Tot pe inovație a mers și Crina, care a venit la Festivalul Alimentului cu chipsuri din sfeclă de zahăr, despre care spune că sunt mult mai sănătoase decât cele din cartofi. „Prima dată feliem sfecla, după care le prăjim la temperatură de 180 de grade timp de aproximativ 3 minute. Am ales sfecla de zahăr deoarece îmbină dulcele din sfeclă cu gustul picant din plante și oferă produsului o aromă mai deosebită. Chipsurile acestea sunt mai sănătoase și o variantă inovativă”, explica studenta.

Produsele au fost gândite și pregătite pe parcursul unui an întreg, sub îndrumarea profesorilor de la USAMV și constituie lucrările de licență pentru cei 70 de studenți înscriși. Jurizarea și notarea este realizată și de reprezentanți ai unor firme din industria alimentară, astfel cei mai norocoși și mai inventivi își pot găsi rapid de lucru după facultate. „Acum șapte ani s-a cumpărat un produs de panificație, de exemplu. Anii următori a venit rândul celor de la carne și lactate. Depinde foarte mult de creativitatea studentului de a reuși să obțină un produs cât mai inovator”, a spus Laura Stan, conferențiar în cadrul USAMV și organizator al Festivalului Alimentului.

Cezar Leizeriuc

Te-ar putea interesa si

Comenteaza