Se refațadizează Palatul Berde. Care este povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Cluj-Napoca

by admin

După câțiva ani în care timpul părea că își pune amprenta pe splendidele ziduri și ornamente și Palatul Berde a intrat în proces de refațadizare. Este unul dintre clădirile emblematice ale Clujului.

După finalizarea zidului din vecinătatea Someșului, clădirea palatului Berde este cuprinsă de schele în partea de pe strada Horea.

Impunătorul palat a fost construit la sfârșit de secol XIX, în stilul care facea furori în epocă – secession. De fapt, este o reinterpretare în spirit german al curentului Art Nouveau care străbătea Europa ca reacție la uniformizarea pe care industrializarea o imprima în artă. Frumoasele decorațiuni ale clădirii, de la acoperișul cu magnifice turle, până la ancadramentele ferestrelor sau ale ușilor.

Numele palatului vine de la cel care a finanțat realizarea edificiului, Benigni Samuel, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj și, totodată, un respectabil măcelar al urbei.

Dacă aveți senzația că seamănă cu palatele din apropiere – Elian, Babos și Széki, ei bine, nu e întâmplător: toate fac parte din același complex arhitectural. La fel ca Hotel Astoria, acestea au fost concepute și ridicate în scopul conferirii unui aspect mai modern al Străzii Mari a Clujului, la acea vreme numită Nagy Utca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza