Fascinația Orientului, în expoziție la Muzeul de Istorie

by admin



Începând de duminică, 18 august, MNIT găzduiește expoziţia realizată în colaborare cu Muzeul “Haaz Rezso” şi Asociaţia culturală “Szekelyfoldi Legendarium” din Odorheiu Secuiesc, comemorează 190 de ani de la naşterea lui Orban Balazs (1829 -1890), scriitor, etnograf, istoric, om politic şi membru corespondent al Academiei Maghiare (1887).

“Expoziţia este un tribut pe care îl aducem omului de cultură Orban Balazs, al cărui nume se leagă de muzeul nostru datorită donaţiilor făcute de acesta Societăţii Muzeului Ardelean, piese aflate acum în patrimoniul MNIT. Invităm clujenii şi pe toţi vizitatorii interesaţi, sau doar curioşi, să ia contact prin intermediul artefactelor aduse de Orban din călătoriile sale- statuete funerare, organe umane sau animale mumificate, dar mai ales prin ilustrarea vieţii fascinante a lui Orban Balazs, cu o lume care continuă să suscite interes publicului, indiferent de vârstă, cea a civilizaţiilor Orientului Antic, a Egiptului în mod special”, declară Felix Marcu, directorul MNIT.

În cadrul expoziţiei va rula şi un scurtmetraj, film ce prezintă periplul lui Orban prin Orient, călătorii ce l-au purtat prin Siria, Palestina, Egipt şi Grecia. Scriitorul ardelean a ajuns pentru prima dată la Istanbul, capitala Imperiului Otoman, la doar 19 ani. În continuare, a avut parte de o viaţă aventuroasă, desprinsă parcă din romanele lui Jokai Mor sau Victor Hugo. De altfel, Orban l-a cunoscut personal pe scriitorul francez, cu care a legat o relaţie de amiciţie în perioada exilului său pe insula Jersey, Marea Britanie. Orban şi-a publicat impresiile din voiajul întreprins între anii 1848-1849 în şase volume, reunite sub titlul “Călătorie în Orient” şi publicate la Cluj, în 1861. Scenariul filmului include fragmente preluate din cărţile sale, iar suportul de imagine e realizat după gravuri din albumul de epocă Meyer’s Universum.

Evenimentul face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a, ce se desfăşoară în intervalul 17-25 august 2019. Cu această ocazie, în zilele de 20 şi 21 august, timp de 2 ore intrarea şi ghidajul în expoziţie vor fi gratuite, după cum urmează:

Marţi, 20 august:
– ora 11.00-12.00 – intrare şi ghidaj gratuit în limba română
– ora 13.00-14.00 – intrare şi ghidaj gratuit în limba maghiară

Miercuri, 21 august:
– ora 11.00-12.00 – intrare şi ghidaj gratuit în limba maghiară
– ora 13.00-14.00 – intrare şi ghidaj gratuit în limba română.



Te-ar putea interesa si

Comenteaza