Arome la borcan. Peste 100 de feluri de dulceață ”ca la mama acasă”, în Piața Avram Iancu

by admin

Printre săculeți cu lavandă, obiecte sculptate în lemn și ii tradiționale, la Târgul Meșterilor Populari organziat periodic în Piața Avram Iancu se distinge un stand cu zeci de borcănele de diferite dimensiuni, culori și arome. Dacă iubiți dulciurile și… dulcețurile, taraba soților Gârbovan, din comuna Băișoara, e ceea ce căutați. De la zmeură, afine sau căpșuni, până la usturoi sau ardei iuți, ei transformă totul în ceva numai bun de întins pe pâine, păstrând rețetele originale învățate de la bunici. Și, cel mai important, materia primă provine fie din grădina proprie fie din bogăția Munților Apuseni.

”Noi realizăm dulcețuri în cantități mici, în jur de 2-3 kg maxim la o porție. Practic nu avem o fabrică, noi producem dulceața așa cum se făcea pe vremuri, la bunica în casă. Soția face peste 100 de feluri, dar nu le avem pe toate expuse acum, pentru că depinde de sezon. De exemplu, avem dulceața de ardei iuți sau cea de usturoi, care se pot face în orice sezon. În schimb, dulceața de caise se poate face doar când se coc caisele, dulceața de căpșuni este cea mai bună în perioada lor de vânzare, primăvara, începutul verii. Zmeura acum începe să se coacă, avem zmeură chiar în grădină. Suntem într-o zonă cu afine, merișoare, mure, în zona Apuseni, comuna Băișoara. Merg împreună cu soția să le culegem”, povestește producătorul, Emil Gârbovan.

Realizarea dulcețurilor și a siropurilor depinde foarte mult de perioada de coacere a fructelor. Dar în total, peste 100 de feluri de dulceață știu să facă soții Gârbovan. Printre cele mai interesante sunt combinațiile: dulceața de rubarbă cu afine, zmeură cu vișine, pere cu ciocolată sau cele mai ”pișcătoare”, din usturoi sau ghimbir.

„Siropul se realizează mai repede, pe când la dulceață durează ceva mai mult procesul. Trebuie să stea lângă ea în jur de 3-4 ore pentru că trebuie mestecată încontinuu. Sunt făcute așa cum trebuie, ca la mama acasă. Soția le-a făcut după rețeta mamei și a bunicii sale. Singurul conservant este zahărul. Dacă se respectă cantitatea, calitatea este la ea acasă. Aștept să vină clienții, pentru că trebuie să mâncăm sănătos și natural. Cine vrea, poate și să guste”, își îndeamnă domnul Emil clienții.

Prețul unui borcan de dulceață începe de la 7 lei și ajunge la 20 de lei, in funcție de soi și gramaj. Toate tipurile de sirop costă 15 lei.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza