Un chef clujean a câștigat un prestigios concurs de gătit în Italia

by admin

Paul Siserman a devenit cunoscut în întreaga țară după ce a participat la show-ul televizat MasterChef. Aparițiile TV i-ai schimbat practic viața, deoarece emisiunea i-a oferit posibilitatea de a-și face cunoscută pasiunea și modul său propriu de a aborda arta culinară. 

„MasterChef a fost ceea ce poate să fie pentru toată lumea, o experiență. Nu pot să zic nici frumoasă, nici urâtă. O experiență pe care le-o doresc tuturor care visează să iasă în evidență pentru că este o rampă de lansare. Orice emisiune de cooking din România te poate propulsa. De acolo ține de tine de ceea ce vrei să faci în continuare. Spre deosebire de aceste show-uri, o competiție de bucătari implică mult mai mult: cunoștințe în gastronomie, seriozitate, profesionalism și nu în ultimul rând meticulozitate. Ți se judecă farfuria, modul în care te miști, cum folosești instrumentele, cât de igienic lucrezi până la farfuria finală ceea ce înseamnă tot: gust, aspect, miros. Acele persoane care participă la astfel de competiții își doresc foarte mult să câștige, dar trebuie să fie foarte pregatit”, îți amintește Paul Siserman.

Paul și-a început cariera în Italia, acolo unde a avut șansa de a lucra în gastronomie. Și, la invitația recentă a Academiei Siciliene, a participat la „Marele Premiu al Tonului Roșu”, un concurs gastronomic organizat pentru prima dată în Sicilia.

„Mi-am dorit foarte mult să câștig <<Marele Premiu al Tonului Roșu>> organizat în Sicilia, mai ales pentru faptul că știam cu cine am de a face. Italia este o forță cunoscută în lumea competițională alături de Spania, America, Maroc sau Tunisia. Sunt exemple de țări care vrând, nevrând au de a face cu astfel de competiții care au în istoria lor multe rețete cu ton. Ei practic gătesc în permanneță ton. În schimb noi cum nu avem ieșire la o mare în care să avem ton, gătim mai puțin. Suntem și noi obișnuiți, dar nu este specialitatea noastră. Mi-am dorit foarte mult să aduc mândrie țării noastre. Fiind primul concurs organizat la acest nivel, ei și-au dorit să iasă foarte mult în evidență cu trofeul care a fost făcut de ultimul maestru coralier Platimiro Fiorenza, declarat persoană a patrimoniului UNESCO. Au tras foarte mult să rămână prestigiul la ei, iar pentru asta au băgat foarte multe persoane din gastronomia italiană. Italia a concurat cu cinci bucătari, iar restul am avut de făcut singuri câte 50 de farfurii în fiecare zi, adică 200 în total. Una dintre concurentele lor a fost Albarosa Zoffoli, lady chef al Italiei, singurul maestru bucătar. Să le iei fața unor asemenea concurenți, pentru mine înseamnă mai mult decât valoarea premiului de 2850 de euro. De asta mă bucur foarte mult lăsând la o parte banii, pentru că este un trofeu unic, nu se va mai face niciodată tipul acesta de concurs. Practic am concurat împotriva vedetelor Italiei la ei acasă!”, povestește chef-ul clujean.

Încă de anul trecut Paul Siserman este ambasadorul României la Academia Siciliană. „Academia Sicilia este o asociație cu o putere de decizie foarte mare în cadrul asociației Națioanale a Bucătarilor din Italia. Ei au foarte multe conexiuni în toată lumea. Au oameni foarte valoroși din punct de vedere al gastronomiei mondiale. Este o mândrie să fac parte din această academie. Pe lângă asta, ei sunt niște oameni foarte țintiți pe ideea de a avea oameni de valoare și asta nu poate decât să mă bucure. Pot spune că sunt unul dintre oamenii de valoare pe care ei și-i doresc în această academie”, mărturisește Paul. 

Cheful clujean își dorește să facă mai multe schimbări în cadrul Asociației Bucătarilor și Cofetarilor. Dar, pe termen scurt, și-a propus să organizeze o competiție națională care să desemneze o „echipă națională” a României care să ne reprezinte la Olimpiada gastronomică de anul viitor.

„Sunt directorul pe Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș în cadrul Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. Din 1976 datează, fiind reînnoit parteneriatul cu Ministerul Turismului în 1993. Îmi doresc să schimbăm multe în cadrul asociației. În ultimii 6-7 ani nu a fost ceea ce trebuia să fie și pentru asta, în următoarele luni, vom organiza evenimente precum demo-uri și masterclass-uri. Împreună cu colegii mei din Moldova și partea de sud, din Muntenia, vom organiza ulterior și o competiție națională în care vom încerca să desemnăm echipa națională a României care ne va reprezenta la Olimpiada IKA de anul viitor”, declară Paul Siserman.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza