#EUSUNTDEIMPACT Grupul liceenilor care caută idei pentru a schimba lumea

by admin

Este deviza unor tineri din Cluj, elevi ai liceelor Pedagogic, Bălcescu și Eergetic, membri ai grupului de inițiativă comunitară-Clubul Impact Cărtureșți. Se întâlnesc o dată pe săptămână și caută idei pentru a schimba lumea! Mai întâi, analizează problemele comunității locale, apoi dezbat și decid care sunt soluțiile la nevoile găsite. Proiectele desfășurate în folosul comunității au scop dublu: dezvoltarea abilităților proprii necesare în viață (lucrul în echipă, perseverenţă, curaj, empatie, respect, spirit civic), dar aduc și schimbări reale și pozitive în societate.

Într-o după-amiază de luni, elevii de liceele Bălcescu, Pedagogic și Energetic, au discutat aprins despre problemele/nevoile copiilor care trăiesc în Unitatea Mobilă de la Pata Rât, în total 17 micuți, cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani. 

Toată lumea a auzit de Pata Rât, nu? Puțini însă au timp sau reușesc să facă ceva pentru oamenii de acolo. Tinerii de la Impact au participat, alături de membrii Fundației Dezvoltarea Popoarelor, la ore de îngrijire și educație, au cunoscut copiii și familiile lor și au decis că ar putea să facă mai mult.

Lidia Bondiuc, manager Rețeaua Națională IMPACT

”Vizita la Unitatea Mobilă i-a pus pe gânduri pe tineri. Au fost impresionați să afle că elevii de acolo au nevoie de două ore în fiecare dimineață să se pregătească pentru școală; la ora 6 dimineața merg la Fundație să facă duș, apoi se schimbă cu haine curate, primesc un pachețel cu mâncare și merg la autobuz pentru a ajunge la școli înainte de ora 8.00. De asemenea, au aflat că adulții primesc ajutor ca să își facă buletine sau sunt informați asupra unor oportunități de job. În plus, au aflat, și au fost extrem de interesați, de procesul de selectare selectivă a gunoaielor și că adulții și frații mai mari ajută la diferite activități personalul Fundației Dezvoltarea Popoarelor.”

Experiența pare că i-a pus pe gânduri, concluzionând că oamenii de aici au nevoie de mult mai mult ajutor, de compasiunie, empatie și încurajare pentru situațiile prin care trec zilnic. Așa că au decis să organizeze un târg dedicat lor.

Lidia Bondiuc, manager Rețeaua Națională IMPACT

”Acesta a fost cel de-al doilea mare proiect al nostru, s-a desfășurat în luna mai, la Bastionul Croitorilor din Cluj. Acolo, voluntarii Impact au organizat un ”Târg de pasiuni” caritabil, care a fost vizitat de zeci de clujeni. Primul scop al evenimentului a fost experimentarea și încurajarea publicului în direcția practicării hobby-urilor ca o metodă de dezvoltare personală și relaxare. Cel de-al doilea s-a concretizat în suma adunată la sfârșit, nu mult, 1000 de roni, din care au cumpărat hăinuțe, obiecte de îngrijire personală, detergenți și rechizite.”

Lidia Bondiuc, manager Rețeaua Națională IMPACT

”Proiectele tinerilor sunt gîndite de la zero și implementate tot de ei, având astfel ocazia să își cunoască comunitatea mai bine, să găsească soluții la diferite probleme, să învețe să negocieze și să se gândească în unele cazuri la planul B… de fapt, se pregătesc pentru viața de adult!”

Ambiționați de ceea ce au descoperit, în luna septembrie, după vacanță, tinerii IMPACT vor mai organiza un eveniment de strângere de fonduri pentru sprijinirea copiilor din Pata Rât. Este mare nevoie de un uscător de haine, dar și de voluntari dispuși să ofere din timpul lor.

Clubul IMPACT Cărtureşti face parte din Reţeaua Naţională IMPACT a Fundaţiei Noi Orizonturi, cu 180 de cluburi în 26 de judeţe ale ţării.

Cristina Pintilie Șendrea


Te-ar putea interesa si

Comenteaza