Clujeanca Bianca Muntean, desemnată Managerul de Cluster European al Anului 2019

by admin

Bianca Muntean, desemnată Managerul de Cluster European al Anului 2019

Bianca Muntean, director al clusterului Transilvania IT, a câștigat în data de 14 mai titlul de “Managerul de Cluster al Anului la nivel european  2019”. Premiul a fost acordat de Comisia Europeană și decernat în cadrul evenimentului de înalt nivel – Conferința Europeană a Clusterelor 2019, organizat la București de către Ministerul Economiei, Comisia Europeană și CLUSTERO sub egida Presedinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Această recunoaștere la nivel european încununează eforturile a 7 ani de activitate susținută în beneficiul firmelor de IT de catre echipa de management a clusterului Transilvania IT (ex – iTech Transilvania).

Astfel, alături de ceilalți doi experți selectați în finală, doamna Maria Hollander, manager al clusterului Paper Province din Suedia și Lubos Komarek, manager al clusterului Nanoprogress din Republica Cehă, doamna Bianca Muntean – manager la clusterului Transilvania IT din România face parte din elita profesioniștilor care au recunoscut necesitatea și oportunitatea organizațiilor tip cluster pe harta Uniunii Europene.

“Acest premiu este, în mod cert, o recunoaștere a rezultatelor obținute în ultimii ani de întreaga noastră comunitate. Sunt onorată de votul și încrederea acordate prin obținerea acestui titlu din partea Comisiei Europene. Aplaud eforturile tuturor candidaților și aștept cu nerăbdare să ne unim forțele pentru promovarea clusterelor la nivel european. Abordarea de tip eco-sistem si nu ego-sistem este cea pe care o vom folosi în perioada următoare. Vom reveni pe parcursului următorului an cu noutăți despre proiectele și activitățile noastre.” a declarat Bianca Muntean.

Bianca Muntean este unul din cei mai activi vectori de promovare ai cooperării trans-sectoriale din regiunea Nord-Vest și ai prezenței României la masa internațională de discuții pe teme legate de tehnologie și resursa umană implicată în cercetare-dezvoltare și inovare.   Totodată, doamna Muntean se implică activ în comunitatea pe care o reprezintă prin participarea în proiecte-cheie precum Digital City, eHealth/Wellbeing, Robotică, în vederea atragerii de finanțări și investiții în domeniul inovării.

Ca urmare a câștigării titlului de “Cluster Manager al Anului din Europa”, Bianca Muntean va continua demersurile pentru promovarea zonei Clujului, a României și a Europei de Est și Sud-Est ca o zonă de importanță majoră pe plan global în domeniul tehnologiei informației și industriilor creative.   

Plusul de vizibilitate, recunoașterea internațională a activității clusterului și a echipei sale de experți conturează cadrul propice pentru atragerea de proiecte locale în domeniul digitalizării și promovării inovării trans-sectoriale. Cluj-Napoca este recunoscut la nivel național și european ca fiind „Capitala Clusterelor din România”, deoarece aici se află și funcționează Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, care cuprinde: Clusterul Transilvania IT , Clusterul Mobilier Transilvan, Agrotransilvania Cluster, Clusterul de Energie din Transilvania și Clusterul de Industrii Creative. Aceste clustere colaborează trans-sectorial prin intermediul diverselor proiecte și inițiative naționale și europene, constituind motoarele Hub-ului de Inovare Digitală Transilvania, reprezentând un numar de peste 600 companii, start-up-uri, IMM-uri si companii mari.

Premiul “Cluster Manager al Anului din Europa” este oferit managerilor europeni de cluster, oferindu-le oportunitatea de a-și expune activitatea si proiectele de succes. Uniunea Europeană promoveaza prin această distincție excelența inițiativelor europene în domeniul clusterelor. Premiile sunt o ocazie de a sărbători cei mai de succes manageri de clustere din Uniunea Europeană.

Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW) a Comisiei Europene consideră că organizațiile de cluster joacă un rol-cheie în stimularea creșterii economice și a competitivității în Europa.

Transilvania IT  Cluster (fostul iTech Transilvania) a fost înființat în 2013 de către ARIES Transilvania (Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – Filiala Transilvania), cea mai mare şi influentă organizație creată pentru industria IT&C din România. În prezent, clusterul are peste 100 companii membre, o cifră de afaceri totală a membrilor săi de peste 350 milioane de euro și un număr de peste 6.000 de angajați, totalizând  118 membri (se adaugă universități, autorități publice locale).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza