Patrick Ciorcilă, managerul Sports Festival: ”Sportul poate fi la fel de atractiv ca un concert sau un film bun, trebuie doar să reînvățăm să ne bucurăm de el”

by admin

A părăsit devreme terenul de tenis, deși era unul dintre cei mai promițători juniori. Chiar a făcut parte din lotul României de Cupa Davis, dar la 18 ani un meci pierdut și niște dureri mai vechi i-au sădit o oarecare neîncredere. Patrick Ciorcilă, căci despre el este vorba, a povestit în mai multe rânduri cu sinceritate despre acest episod în care motivația l-a părăsit și s-a lăsat acaparat de alte preocupări. Dar la fel de sincer și-a dat seama că sportul rămâne marea lui pasiune și acum este managerul unui eveniment unic în România:  Sports Festival, care se va desfășura la Cluj-Napoca între 13-16 iunie. Cum e să ai puțin peste 20 de ani și să faci din pasiunea pentru sport o misiune de promovare a mișcării și a unui stil de viață sănătos, dar și ce noutăți aduce anul acesta Sports Festival am încercat să aflăm chiar de la Patrick Ciorcilă.

Îți mai aduci aminte momentul în care ai luat contact cu tenisul? De ce ai ales tenisul și nu fotbalul, cum fac majoritatea băieților?

Pasiunea pentru tenis mi-a fost insuflată de părinți. Am luat contact cu tenisul încă de la vârsta de 4 ani, atunci am pus prima dată mâna pe rachetă. Pas cu pas, pasiunea a devenit tot mai mare, iar la 7 ani, am participat la primul turneu.

Dacă ai fi continuat să joci tenis, la ce nivel te-ai fi văzut peste 5 ani?

Sincer, dacă mă uit acum în trecut, la ce nivel jucam, cred ca aș fi putut ajunge foarte sus. Nu am cum să știu sigur, pentru că sunt mulți factori care pot să te ducă spre succes sau departe de el. Oricum, nu regret deloc ca am jucat tenis atâția ani si sunt mândru că am facut parte de 2 ori din lotul echipei României la Cupa Davis.

Cu cine ai fi vrut să te duelezi într-o eventuală finală de Grand Slam si de ce?

Idolul meu a fost mereu Rafael Nadal și mi-ar plăcea să văd cum vine mingea de la el într-un meci oficial, cât efect imprimă mingii, cât e de rapid. Am avut ocazia să joc câteva minute cu el la un eveniment privat organizat la academia lui din Mallorca. A fost un moment emoționanț. 

Ce înseamnă proiectul Sports Festival în materie de organizare?

Echipa de bază este formată dintr-o mână de oameni extrem de pasionați de acest proiect. De altfel, SPORTS FESTIVAL ne-a adus la un loc. Suntem diferiți, dar ne completăm perfect și fiecare dintre noi ne aducem aportul în organizarea acestui eveniment. Eu cunosc bine lumea sportului și mecanismele de funcționare ale acestei industrii, iar colegii mei sunt foarte buni pe partea de management, marketing, logistică și comunicare. Avem un coleg care se ocupă strict de atragerea în festival a cluburilor sportive pentru a putea oferi oamenilor ocazia de încerca gratuit zeci de sporturi. În preajma festivalului, când sunt deja foarte multe lucruri de făcut, lucrăm împreună cu o echipă extinsă de oameni dragi care au fost alături de noi și anul trecut. Să nu uităm nici de voluntarii care ne ajută în perioada festivalului. Anul trecut, am avut aproximativ 200 de voluntari.

Care au fost concluziile după ediția de anul trecut? Atunci vedeta a fost meciul de gală dintre Generatia de Aur împotriva Barcelona Legends.

Cred că cel  important lucru pe care l-am realizat este că românii nu și-au pierdut apetitul pentru sport. Atmosfera la meciul spectacol Generația de Aur vs. Barcelona Legends a fost nemaipomenită și aș vrea să le oferim oamenilor cât mai multe ocazii de a se bucura de evenimente sportive de calitate. Este minunat să vezi în tribune părinți care au venit alături de bunici și copii să se bucure de un meci de fotbal și să îi vadă pe viu pe campionii care ne-au ținut cu sufletul la gură în fața televizoarelor la partide memorabile.

Am avut și avem valori în sport, dar cred că sunt prea puțin promovate, iar vibe-ul pe care l-am simțit anul trecut la SPORTS FESTIVAL ne-a dat încredere și energie să pregătim și mai multe evenimente sportive anul acesta. Ne dorim să devenim un TIFF al sportului, un loc unde oamenii se pot bucura de mișcare, unde pot să învețe noi sporturi, dar care reunește și cele mai importante nume din industria spotivă.

Anul acesta ați reușit să organizați alte două mari evenimente și anume, meciul demonstrativ de tenis cu Simona Halep, Marius Copil, Flavia Penneta și Fabio Fognini, dar și meciul de fotbal dintre U Cluj și Paok Salonic, echipa antrenată de Răzvan Lucescu. Ce poți să-mi spui despre ele? De ce ați făcut această alegere?

Simona Halep a fost o alegere naturală. Cred că este momentan cel mai iubit sportiv din România și ne-am dorit să o avem la SPORTS FESTIVAL. Ea este încântată de acest proiect, așa că a acceptat din prima. Am gândit partida în această formulă pentru a oferi omenilor un adevărat show. Sportul poate fi la fel de atractiv ca un concert sau un film bun, trebuie doar să reînvățăm să ne bucurăm de el. Să ai pe același teren de joc nume atât de mari din tenisul mondial precum Simona Halep, Marius Copil, Flavia Penneta și Fabio Fognini nu este puțin lucru și cred că cei care vor veni la meci vor avea parte de o experiență pe care și-o vor aminti peste ani. Să nu uităm că alături de Simona va fi și fostul ei antrenor, Darren Cahill, care va susține la SPORTS FESTIVAL un masterclass dedicat specialiștilor din industrie.

Amicalul dintre U Cluj și PAOK Salonic va avea loc după festival, în 12 iulie. Este un meci important care va marca 100 de ani de la înființarea clubului sportiv FC Universitatea Cluj. Și în acest caz, am dorit să oferim oamenilor o experiență deosebită, de aceea am inițiat discuțiile cu echipa care ține prima pagină a ziarelor din Grecia. PAOK Salonic a câștigat campionatul și Cupa Greciei și este antrenată de Răzvan Lucescu, fost fotbalist român care nu mai are nevoie de prezentare. L-am cunoscut personal luna trecută, la Salonic, și mă bucur că putem aduce la Cluj un om care face România cunoscută peste hotare.

Cum e ca la 22 de ani să faci parte dintr-un asemenea proiect?

Pot să spun că sunt mândru că fac parte din echipa SPORTS FESTIVAL, un proiect care se dezvoltă atât de frumos. Chiar dacă am renunțat la tenis, mi-am dorit să fac parte din fenomenul sportiv din România și să contribui la dezvoltarea lui. Atunci când faci sport de performanță de mic înveți să fi mult mai organizat și prioritățile ți se schimbă. Am renunțat la o copilărie clasică, dar am câștigat în schimb multe abilități și cunoștințe în domeniul sportiv, iar acum le valorific.

Cu ce va fi diferită această ediție de Sports Festival față de anul trecut?

În primul rând, avem mult mai multe sporturi care pot fi încercate gratuit de cei care vin la SPORTS FESTIVAL. Vorbim de peste 30 de sporturi cum ar fi fotbal, beach volley, petanque, caiac, tenis de masă, alergare sau super enduro. Vor fi activități pentru toate gusturile și toate vârstele, pentru tinerii care vor să vină la festival cu gașca de prieteni sau pentru părinții care vor să vină copiii sau bunicii.

Ideea este că anul acesta punem mai mult accent pe sporturile de masă și pe alfabetizarea sportivă. Vrem să îi ajutăm pe oameni să își descopere pasiunea pentru sport. Am făcut și un calcul: toate sporturile din festival pot fi încercate într-un circuit de 7 ore, cu aproximativ 15 minute alocate per sport.

Anul acesta deschidem și seria de evenimente de top pentru cei din industria sportivă, cum ar fi Masterclassul lui Darren Cahill. Avem, mai apoi, reprezentații stradale și show-uri de deschidere și de închidere pe care nu ați vrea să le ratați.

Sunteți deschiși în cazul propunerilor clujenilor cu privire la noi sporturi în cadrul festivalului?

Sigur, suntem deschiși la orice fel de propuneri. Evenimentul este gândit pentru oameni și nu putem decât să ne bucurăm dacă există interest pentru dezvoltarea lui.

Ce obiective îndrăznețe v-ați propus pe viitor?

Vrem ca SPORTS FESTIVAL să schimbe mentalități și devină un agent activ pentru dezvoltarea industriei sportive, dar și a sporturilor de masă. Sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite în România, pornind de la modul în care se face educație fizică în școli, până la politici publice și management sportiv. Ne dorim, de asemenea, să găzduim competiții sportive importante și, poate, chiar să organizam competiții SPORTS FESTIVAL.

Cezar Leizeriuc

Te-ar putea interesa si

Comenteaza