Premieră la Teatrul „Puck”: „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”

by admin

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 11, este programată la Teatrul de Păpuși „Puck” o nouă premieră, la secția maghiară: „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”/„ Hófehérke és a hét törpe”, după Frații Grimm, în dramatizarea și regia Ibolyei Varga, o poveste clasică despre puterea inocenței de a învinge forțele malefice. Duminică, 12 mai, sunt programate două reprezentații ale spectacolului „Croitorașul cel Isteț”, în regia Emiliei Nechita, de la 11 și 12.30.

Micii spectatori clujeni sunt așteptați sâmbătă, 11 mai, de la ora 11, să urmărească o poveste clasică, una din marile mituri ale literaturii occidentale, o temă care a fost prelucrată în foarte multe forme.

„În prezent, Albă ca Zăpada cunoaște o revenire în ecranizări, în filmologie, subiectul e dezbătut de psihologi. Dincolo de asta, e un titlu evergreen, valabil oricând, foarte iubit de copii. Pe lângă titlul în sine, povestea atrage și pentru că are un conflict ieșit din comun, între două forțe feminine”, explică Varga Ibolya.

Forța masculină din poveste este una latentă, reprezentată la început de împărat, tatăl Albei ca Zăpada, iar la final de prinț. Piticii sunt forțe protectoare, niște personaje magice. În contrast cu ei se află un alt personaj magic, oglinda, care este de partea reginei și reprezintă un alter ego al ei, o conștiință lucidă.

Singurul personaj care trece prin schimbări dramatice este chiar regina, care simte treptat cum pierde din putere în lupta ei  împotriva Albei ca Zăpada.

„Regina nu poate să câștige, pentru că Alba ca Zăpada, ca toate ființele inocente, este doar aparent fragilă. În apărarea ei sunt puse forțe puternice, forțe magice impresionante. Ea este apărată de dincolo de lumea asta, de dragostea mamei bune și de pitici, dar și de vânător. Albă ca Zăpada reprezintă sufletul nostru pur, inocent, adus și păstrat din copilărie. Această parte bună a sufletului, partea angelică nu poate fi ucisă”, precizează regizoarea.

Muzica din spectacol este semnată de Venczel Péter, scenografia de Cristian Rusu, pictura de Elena Ilaș iar sculptura de Florin Marin.

Distribuția este alcătuită din Balogh Dorottya, Bondár Tibor, Domokos Szabolcs, Erdei Emese, Giriti Réka, György László, Kötő Áron, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Urmánczi Jenő, Balog Ferencz și Tóthpál Tamás.

Spectacolul se joacă în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de șase ani.

Totodată, duminică, 12 mai, de la orele 11 și 12.30, va fi prezentat spectacolul „Croitorașul cel isteț”, în regia Emiliei Nechita.

Spectacolul a avut premiera în martie 2008 și are în prim-plan călătoria eroului care își descoperă puteri nebănuite „că doar nu e puțin lucru să omori șapte muște dintr-o lovitură”.  Croitorașul cel Isteț pleacă în lumea largă pentru a se lăuda cu isprava lui.

Aflat în situația de a se întrece în putere cu Uriașul Bebe și cu Marele Uriaș,  Croitorașul cel Isteț realizează că, de fapt, adevărata lui forță stă în ascuțimea minții. Cei doi uriași ar fi putut să-l răpună într-o clipă, dacă micul nostru erou nu ar fi născocit probe istețe și îndrăznețe care să îl scoată din bucluc.

Astfel, pe drumul de întoarcere către casă, încântat de a doua sa mare victorie, acesta le spune tuturor celor pe care îi întâlnește în cale că în viață „nu contează înălțimea, ci contează istețimea!”.

Scenografia este semnată de Relu Pene. Distribuția este alcătuită din Iulian Lungu și Laura Corpodean.

Spectacolul se joacă în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza